Porcijos: 2
Paruošimo laikas: 10 min.
Gaivi mišrainė su lašiša Kūčioms yra tas patiekalas, kuris per kelias minutes sukuria šventišką nuotaiką ir kartu neapsunkina stalo. Lengvos salotos su traškiais agurkais, salotų lapais ir vyšninių pomidorų saldžiarūgščiu gaivumu puikiai dera su švelnia lašiša, o mangų-garstyčių padažas suteikia subtilų šventišką akcentą. Kūčių vakarui toks derinys ypač tinkamas, nes žuvis tradiciškai užima svarbią vietą lietuviškuose Kūčių patiekaluose, o mišrainė atrodo elegantiškai ir moderniai.
Šį receptą atradau tada, kai norėjosi kažko labai greito, bet vizualiai gražaus ir tikrai gardaus. Iš pradžių ruošiau pavasario ir vasaros dienomis, tačiau vėliau pastebėjau, kad per šventes jis tampa tikru išsigelbėjimu, kai norisi įterpti lengvesnį patiekalą tarp tradicinių Kūčių skonių. Esu gaminusi jį ne kartą savo šeimos stalui, koregavau daržovių proporcijas, bandžiau skirtingus lapinių salotų mišinius, todėl drąsiai sakau, kad receptas ištestuotas ir patikimas.
Kad salotos būtų restoraninio lygio, svarbiausia laikytis kelių profesionalių principų. Daržoves verta pjaustyti panašaus dydžio gabaliukais, kad kiekviename kąsnyje jaustųsi visi sluoksniai. Padažą geriausia pilti pačioje pabaigoje, kad lapai išliktų traškūs. Jei lašiša yra su padažu, ją į salotas dėkite paskutinę, kad gabaliukai nesubyrėtų, o skonis pasiskirstytų tolygiai.
Galimos ingredientų alternatyvos
Lašišos filė mangų-garstyčių padaže galite keisti lengvai sūdyta lašiša, šaltai rūkyta lašiša arba kepta lašiša, atvėsinta iki kambario temperatūros.
Salotų lapų mišinį galite keisti romaninėmis salotomis, sviestinėmis salotomis, gražgarstėmis arba špinatų lapais.
Vyšninius pomidorus galite keisti slyviniais pomidorais arba gerai sunokusiais didesniais pomidorais, supjaustytais kubeliais.
Agurką galite keisti ilgavaisiu agurku arba marinuotu agurku, jei norisi ryškesnio, rūgštesnio akcento.
Sezamo sėklas galite keisti skrudintomis moliūgų sėklomis, saulėgrąžomis arba smulkintais riešutais, jei Kūčioms renkatės riešutų temą.
Mangų-garstyčių padažą galite pakeisti medaus ir garstyčių padažu arba lengvu citrininiu padažu su alyvuogių aliejumi.
Patiekalo gaminimo patarimai
Agurką prieš pjaustydama nusausinsite popieriniu rankšluosčiu, ir salotos ilgiau išliks traškios.
Pomidorus pjaustykite tik prieš pat patiekimą, kad neišleistų per daug sulčių.
Jei padažas saldus, skonį subalansuos keli lašai citrinos sulčių arba žiupsnelis druskos.
Lašišą pjaustykite aštriu peiliu, kad gabaliukai būtų tvarkingi ir nesutrūkinėtų.
Salotas patiekite ant didesnės lėkštės, kad ingredientai nesusispaustų ir atrodytų šventiškai.
Virtuvės šefo patarimas. Jei norisi dar ryškesnio šventinio įspūdžio, dalį sezamo sėklų trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje iki lengvo aromato, o tada pabarstykite ant viršaus. Taip išryškėja riešutinis skonis, kuris labai gražiai susišaukia su mangų ir garstyčių natomis.
Recepto ingredientai
Lašišos filė mangų-garstyčių padaže: 170 g.
Salotų lapų mišinys: 2–3 saujos.
Vyšniniai pomidorai: 100 g.
Agurkas: 1 vnt.
Sezamo sėklos: 1 a.š.
Citrinos sultys: 1 a.š.
Jūros druska: pagal skonį.
Šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnelis.
Recepto instrukcijos
Daržovių paruošimas: Nuplausite agurką ir vyšninius pomidorus, daržoves kruopščiai nusausinsite, o tuomet agurką supjaustysite vidutiniais kubeliais, pomidorus perpjautsite pusiau arba ketvirčiais, kad kąsnis būtų patogus ir sultys neišbėgtų per greitai.
Pagrindo suformavimas: Į serviravimo lėkštę paskleisite salotų lapų mišinį taip, kad jis sudarytų purų pagrindą, o ant viršaus tolygiai paskirstysite pjaustytą agurką ir pomidorus, kad spalvos pasiskirstytų gražiai.
Lašišos įdėjimas: Lašišą atsargiai išdėliosite gabaliukais ant daržovių, stengdamasi jų nesuspausti, kad išliktų tekstūra ir švelnumas.
Padažo subalansavimas: Likusį mangų-garstyčių padažą švelniai paskirstysite ant salotų, o jei norėsis lengvesnio, gaivesnio skonio, įlašinsite citrinos sulčių ir labai lengvai pamaišysite tik viršutinį sluoksnį.
Užbaigimas ir patiekimas: Salotas pabarstysite sezamo sėklomis, pagardinsite druska ir šviežiai maltais pipirais pagal skonį, o tuomet patieksite iš karto, kad lapai išliktų traškūs ir gaivūs.
DUK
Ar ši mišrainė tinka Kūčių stalui. Taip, tai lengvas žuvies patiekalas, kuris gražiai papildo tradicinius Kūčių patiekalus ir subalansuoja bendrą stalo gausą.
Ar galiu paruošti salotas iš anksto. Galite pasiruošti daržoves ir laikyti jas atskirai, tačiau padažą ir lašišą geriausia dėti tik prieš pat patiekimą, kad salotos neištižtų.
Ką daryti, jei padažas pasirodo per saldus. Skonį subalansuos citrinos sultys, žiupsnelis druskos arba keli malto juodojo pipiro grūdeliai.
Kokią lašišą rinktis, jei neturiu filė su padažu. Puikiai tiks lengvai sūdyta arba šaltai rūkyta lašiša, o padažą galite pasigaminti iš garstyčių, medaus ir citrinos sulčių.
Su kuo geriausia patiekti. Šalia tiks ruginė duona, lengvai paskrudintas batonas arba virtos bulvės, jei norisi sotesnio Kūčių varianto.

Tikras gardumėlis. 🙂