- Paruošimas: 15 min
- Gaminimas: 60 min
- Porcijos: 6
„Kepta žuvis su svogūnų padažu“ – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, dažnai sutinkamas per Kūčias, bet puikiai tinkantis ir kitomis progomis. Šio patiekalo pagrindas – balta žuvis, kurioje gausu vertingų baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, itin svarbių širdies ir smegenų sveikatai. Svogūnų padažas, paruoštas lėtai troškinant svogūnus, suteikia žuviai subtilų, karamelizuotą skonį, kuris puikiai dera su švelnia žuvies tekstūra.
Kalbant apie ingredientų alternatyvas, vietoje baltos žuvies filė galite naudoti lašišą ar sterką, o kečupą galima pakeisti natūraliu pomidorų padažu be pridėtinio cukraus.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Balta žuvis: lašiša, sterkų filė.
- Kečupas: natūralus pomidorų padažas.
- Saulėgrąžų aliejus: alyvuogių aliejus.
Patiekalo gaminimo patarimai
Norint pasiekti geriausią rezultatą, svogūnus svarbu kepti lėtai ant mažos ugnies, kad jie išsiskleistų savo saldumą ir neapkarstų. Tai užtrunka šiek tiek ilgiau, tačiau kantrybė atsiperka išskirtiniu skoniu.
Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai
Žuvis yra puikus baltymų šaltinis, kurioje taip pat gausu omega-3 riebalų rūgščių. Šios medžiagos mažina širdies ligų riziką, padeda palaikyti sveiką cholesterolio lygį ir gerina smegenų veiklą. Svogūnai, turintys daug antioksidantų, prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo. Tačiau svarbu kontroliuoti aliejaus kiekį, naudojamą kepant, kad patiekalas nebūtų per riebus.
Kalorijos
Viso patiekalo kalorijos: apie 1600 kcal
Kalorijos vienai porcijai: apie 267 kcal
Kalorijos vienai porcijai: apie 267 kcal
Receptui reikės:
- Balta žuvis be odos: 1 kg
- Svogūnai: 1 kg (nulupus)
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Miltai: apie 3 saujos
- Kečupas: 350-400 ml
- Augalinis aliejus: pagal poreikį
- Druska: pagal skonį
- Šviežiai malti juodieji pipirai: pagal skonį
Paruošimas
- Paruoškite žuvį: Filė nuplaunama po šaltu vandeniu, gerai nusausinama. Žuvis supjaustoma gabalėliais, apibarstoma druska ir pipirais.
- Paruoškite kiaušinius ir miltus: Į vieną dubenį įmušami kiaušiniai ir išplakami. Į kitą suberiami miltai.
- Paruoškite svogūnus: Svogūnai nulupami ir supjaustomi plonais pusžiedžiais.
- Kepkite žuvį: Žuvis mirkoma kiaušinių plakinyje, po to apvoliojama miltuose ir dedama į įkaitintą keptuvę. Kepama 3-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrunda.
- Paruoškite svogūnų padažą: Į didelę keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite svogūnus. Troškinkite ant mažos ugnies apie 15 minučių. Tada padidinkite ugnį ir kepkite dar 40 minučių, kol svogūnai taps auksiniai. Įpilkite kečupą, pagardinkite druska, pipirais ir leiskite padažui užvirti.
- Patiekite: Padažą supilkite ant iškeptos žuvies, tolygiai paskirstykite. Patiekalas tinka tiek karštas, tiek šaltas.
- Santrauka: „Kepta žuvis su svogūnų padažu“ yra sotus ir sveikas patiekalas, turintis tradicijų ir puikiai tinkantis bet kuriai šventei ar kasdienai. Su šiuo receptu galėsite mėgautis tiek šiltu, tiek atvėsusiu patiekalu, kuris puikiai dera su virtomis bulvėmis ar bulvių koše.
Pats geriausias būdas ruošti žuvį ir taškas!