Turinys:
- Lapai — pamatiniai, trilapiai, su ilgais kotais, išauga iš šakniastiebio viršūnės.
- Žiedynstiebis belapis, žiedai sukrauti kekėse.
- Žydi gegužės antroje pusėje ir birželio pradžioje rausvai baltais žiedais.
- Auga pelkėse, šlapiose pievose, pelkėjančių ežerų ir upelių pakraščiuose, grioviuose. Paplitęs visoje Lietuvoje.
Trilapio pupalaiškio vaistinei žaliavai renkami visiškai susiformavę lapai be kotelių augalui tik pražydus ar žydint. Jie paskleidžiami plonu sluoksniu ir džiovinami gerai vėdinamoje, nuo saulės apsaugotoje vietoje arba džiovykloje ne aukštesnėje kaip 35°C temperatūroje. Išdžiūvusi žaliava yra šviesiai žalia, stipriai kartaus skonio. Laikoma vėsioje, sausoje vietoje.
Kuo naudingas trilapis pupalaiškis
Trilapio pupalaiškio lapuose yra kartaus amorfinio glikozido meniantino, meliatino, alkaloido gencianino, organinių rūgščių (betulininės ir kt.), vitamino C, karotino, raugų, mineralinių medžiagų (mangano, geležies, jodo), angliavandenių, pektinų, fermentų, flavonoidų (trifolino, hiperino), cholino, dervų, riebalų ir kt.
Trilapis pupalaiškis medicinoje
Augalas medicinoje vartojamas dėl jame esančių kartumyninių medžiagų, kurios, dirgindamos liežuvio ir burnos gleivinės receptorius, sužadina skrandžio ir žarnyno liaukų sekreciją. Todėl pagerėja apetitas, virškinimas, suaktyvėja žarnyno peristaltika, tulžies išsiskyrimas ir kt. Manoma, kad augalas mažina uždegimus ir atpalaiduoja spazmus.
Iš vaistinės žaliavos paruošti galeniniai preparatai vartojami ligoniams po sunkių ligų. Jie žadina apetitą. Geriant pupalaiškį, geriau virškinamos ir pasisavinamos maisto medžiagos, ypač kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, užkietėję viduriai, žarnyne dažnai renkasi dujos.
Trilapis pupalaiškis liaudies medicinoje
Liaudis pupalaiškius vartoja nuo įvairių virškinimo trakto, kepenų, tulžies ligų, mažakraujystės, reumato, podagros, skrofuliozės, dedervinių ir kt. Iš lapų ruošiamos vonios kai kurioms odos ligoms gydyti. Be to, trilapio pupalaiškio lapų dedama į vaistines arbatas, kurios žadina apetitą, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, laisvina vidurius, taip pat ramina nervus.
Trilapio pupalaiškio užpilas
Užpilui paruošti imama 10 g vaistinės žaliavos ir sudedama į emaliuotą indą, užpilama stikline verdančio vandens, kaitinama verdančio vandens vonelėje 15 minučių, ekstrahuojama 1—2 valandas, perkošiama ir geriama 5—10 minučių prieš valgį po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną. Vaistus reikia laikyti šaltoje vietoje 2—3 paras. Trilapio pupalaiškio yra Tinctura Amarą sudėtyje (ją gamina farmacijos pramonė).