Kaimiški močiutės mieliniai blynai

  • Paruošimas: 30 min
  • Porcijos: 2
Tenka prisipažinti – anksčiau kiek prisibijojau mielių ir gaminių su jais. Visada būdavo ta mintis, kad įdėsiu jų per daug arba per mažai, kad tešla neiškils ar valgydama jausiu vien mielių skonį. O iškepti mielinius blynus kažkada atrodė misija, kurią įvykdyti tiesiog neįmanoma, nes nuolatos pritraukdavo aliejaus, o viduje likdavo neiškepę. Bet tik ne pas močiutę… Jos mieliniai blynai – patys skaniausi. Ji ne tik juos apkepa keptuvėje, bet dar įdeda į orkaitę. Jie būna saldūs, purūs ir minkšti bei visada pilnai iškepę.

O užėjus į laiptinę, jau tą pačią akimirką galėjai pasakyti, kad močiutė kepa blynus, nes tą kvapą žinojai iki pasąmonės gelmių – kaip būsimos palaimos skrandžiui kvapą.

Šiomis dienomis, kai jau gyvenu atskirai toli nuo močiutės, supratau, kad pats laikas man pačiai pramokti kepti tuos mielinius blynus.

Tiesa, orkaitėje jų “pribaigti” kepti dar neišmokau, bet pagaliau su močiutės patarimais įveikiau mielinių blynų tešlą (kuri pasirodė ne tokia jau ir baisi) ir iškepiau visą kalną blynų, kuriuos tiek vyras, tiek vaikai įvertino tiesiog puikiai.

Jie gavosi minkšti, purūs bei visiškai nepritraukė aliejaus. Ganėtinai greitai iškepė, labai svarbu padaryti nedidelę ugnį ir su kantrybe ir meile kepti blynus, ne kartą pavarčius. O iš keptuvės dar sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų nereikalingas aliejaus perteklius.

Tešla pakyla labai greitai, mažiau nei per 60 minučių, jeigu palaikysite šiltai. Galima pasiruošti iš vakaro ir padėti į šaldytuvą, taip pat pakils ir ryte galėsite jau kepti nuostabius blynus.

Dar labai svarbus momentas, kad jei radiatoriai nebešildo, o tešlą norisi pakildinti šiltai – arbatinuke užviriname vandens, įpilame į puodą, leidžiame šiek tiek pastovėti, kol gaminsime tešlą ir tada tešlos dubenį dedame ant puodo. Svarbiausia, kad indo dugnas nesiliestų su vandeniu, o vanduo nebūtų verdantis. Tešla pakyla tikrai greitai, be visiškai jokių sunkumų.

Dar vienas itin svarbus dalykas – mielės. Jos privalo būti šviežios, tada tešla tikrai pakyla. Arba naudojame sausas, bet tada 3 kartus mažesnį kiekį nei šviežių. Taipogi ant mielių pilame tik šiltą, bet ne karštą pieną, nes kitaip nugesinsime mieles ir jos nebepakils.
Na atrodo viskas. Papasakojau apie mielinius blynus viską, ką sužinojau pati iš savo močiutės. Dabar jums tikrai pavyks iškepti skanius, kaimiškus mielinius blynus, tad einam prie recepto!

Receptui reikės:

  • šviežios mielės: 25 gramų
  • cukrus: 2-3 valgomųjų šaukštų
  • šiltas pienas: 500 mililitrų
  • druska: žiupsnelio
  • suplakti kiaušiniai: 2
  • speltos ar paprasti kvietiniai miltai: kad tešla pataptų grietinės tirštumo
  • aliejus (kepimui)
Jeigu norisi:
  • mirkytos razinos: 1 saujos (galima pakeisti spanguolėmis)

Paruošimas

  • Pradžioje mieles sutrink su cukrumi.
  • Tada užpilk šiltą pieną ir išmaišyk.
  • Išplak 2 kiaušinius, pilk į mielių masę. Gerai išmaišyk. Berk druską.
  • Tuomet berk miltus ir maišyk, kol tešla tampa grietinės tirštumo. Nepadaugink miltų, nes kitaip blynai gausis kieti.
  • Į puodą įpilk verdančio vandens.
  • Tada tešlą uždenk rankšluosčiu, pastatyk ant puodo ir palik maždaug 60 minučių pakilti. Arba gali dėti į šaldytuvą visai nakčiai.
  • Tešlą dėk tik į įkaitusią keptuvę su aliejumi. Kepk iš abiejų pusių ant nedidelės kaitros, kol tampa auksinės spalvos ir kelis kartus pavartyk.
  • Iškepusius dėk ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų nereikalingas aliejaus perteklius.
  • Patiek su mėgstamais pagardais ir skanauk!


4 komentarai apie “Kaimiški močiutės mieliniai blynai”

Average
5 Based On 4

Parašykite komentarą