Žemaičių blynai su kiaulienos faršu ir padažu

Porcijos: 4

Paruošimo laikas: 45 min.

Kepimo laikas: 25 min.

Žemaičių blynai su kiaulienos faršu yra vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, kuriuose paprastumas virsta tikru jaukumu. Bulvinė tešla, sultingas mėsos įdaras ir švelnus grietinės, sviesto ir krapų padažas sukuria klasikinį derinį, kuris tinka ir šeimos pietums, ir savaitgalio vaišėms. Šio patiekalo skonis geriausiai atsiskleidžia tada, kai bulvės būna miltingos, tešla neperkrauta miltais, o įdaras pagardintas taip, kad išliktų sultingas.

Man tai yra receptas, kuris namuose „užaugina“ nuotaiką. Kai pirmą kartą gaminau žemaičių blynus, labai bijojau, kad tešla plyš arba įdaras išbėgs. Vėliau, po kelių bandymų, atradau, kaip svarbu bulves gerai atvėsinti, įdarą paruošti ne per skystą, o blynus kepti kantriai, ant vidutinės kaitros. Dabar tai vienas tų patiekalų, kurį gaminu pagal šeimos tradiciją ir kurį ne kartą esu išbandžiusi skirtingomis proporcijomis, kol likau prie patikimiausio varianto.

Šiame recepte aprašau žingsnius taip, kaip pati darau virtuvėje, su profesionaliais niuansais, kurie padeda išgauti gražią plutelę, vientisą tešlą ir sodrų skonį. Jei norisi dar autentiškesnio pojūčio, siūlau patiekti su krapais kvepiančiu grietinės padažu, kaip ir valgėme namuose.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos faršą galima keisti mišriu faršu iš kiaulienos ir jautienos, jei norisi sodresnio skonio.

  • Vietoje kiaulienos tinka kalakutienos faršas, jei norisi liesesnio įdaro.

  • Svogūną galima pakeisti šalotiniu svogūnu, jei norisi švelnesnio aromato.

  • Kvietinius miltus galima dalinai keisti bulvių krakmolu, jei tešla atrodo per minkšta ir reikia tvirtesnės struktūros.

  • Krapus padaže galima keisti petražolėmis arba laiškiniais česnakais, jei krapų neturite.

  • Grietinę padažui galima keisti graikišku jogurtu, jei norisi lengvesnio padažo.

  • Sviestą padaže galima keisti lydytu sviestu, jei norisi ryškesnio sviesto aromato.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Bulves renkuosi miltingas, nes jos geriau „laiko“ tešlą ir reikalauja mažiau miltų.

  • Virtas bulves visuomet gerai atvėsinu, nes šiltos bulvės suaktyvina drėgmę ir tešla pradeda lipti.

  • Įdarą trumpai apkepu, bet neperdžiovinu, kad blynai išliktų sultingi.

  • Tešlą minkau tik tiek, kiek reikia, nes per ilgas minkymas ją sukietina.

  • Keptuvėje palaikau vidutinę kaitrą, kad blynas spėtų įkaisti iki centro ir nesudegtų išorė.

  • Jei blynai labai dideli, po apkepimo juos trumpam perkeliau į orkaitę, kad įdaras tikrai būtų karštas.

Virtuvės šefo patarimas

Jei noriu ypač gražios plutelės, blynus prieš kepimą lengvai pabarstau bulvių krakmolu ir tik tada dedu į įkaitintą riebalą. Krakmolas sukuria plonesnę, trapesnę plutą, o tešla viduje išlieka minkšta. Taip pat visada palieku tešlą 5 minutėms „pailsėti“, kad miltai sugertų drėgmę ir lipnumas natūraliai sumažėtų.

Recepto ingredientai

Bulvinei tešlai

Bulvės miltingos: 1 kg.
Kvietiniai miltai: 120 g.
Bulvių krakmolas: 1 v.š.
Kiaušinis: 1 vnt.
Druska: 1 a.š.
Juodieji pipirai: 0,5 a.š.

Įdarui

Kiaulienos faršas: 400 g.
Svogūnas: 1 vnt.
Česnakas: 1 skiltelė.
Aliejus kepimui: 1 v.š.
Druska: 1 a.š.
Juodieji pipirai: 0,5 a.š.
Džiovintas mairūnas: 1 a.š.
Sultinys arba vanduo: 50 ml.

Kepimui

Sviestas: 30 g.
Aliejus: 1 v.š.

Grietinės, sviesto ir krapų padažui

Grietinė 30 procentų riebumo: 250 g.
Sviestas: 40 g.
Krapai: 2 v.š.
Druska: 0,5 a.š.
Juodieji pipirai: 0,25 a.š.
Citrinos sultys: 1 a.š.
Vanduo: 50 ml.

Recepto instrukcijos

Bulvių išvirimas: Bulves nuplaunu, nuskutu ir supjaustau vienodo dydžio gabalais, kad išvirtų tolygiai. Suberiu į puodą, užpilu vandeniu, pasūdau ir verdu, kol bulvės visiškai suminkštėja. Nupildu vandenį ir palieku puodą ant dar šiltos kaitlentės minutei, kad išgaruotų perteklinė drėgmė.

Bulvių atvėsinimas ir sutrynimas: Bulves perkeliu į dubenį ir atvėsinu iki kambario temperatūros, nes tai vienas svarbiausių žingsnių tvirtai tešlai. Atvėsusias bulves sutrinu bulvių grūstuve arba pertrinu per bulvių presą, kad masė būtų puri ir be gumulėlių.

Įdaro paruošimas: Svogūną smulkiai supjaustau, česnaką sutarkuoju. Keptuvėje įkaitinu aliejų, suberiu svogūną ir kepinu, kol suminkštėja ir tampa skaidrus. Sudedu faršą, paskleidžiu jį mentele ir apkepu, kol pakeičia spalvą. Pagardinu druska, pipirais ir mairūnu, įpilu sultinio arba vandens ir trumpai patroškinu, kad įdaras liktų sultingas, bet ne skystas. Įdarą atvėsinu, kad formuojant blynus tešla nešiltų ir neirtų.

Tešlos suminkymas: Į trintas bulves suberiu miltus, bulvių krakmolą, įmušu kiaušinį, įdedu druskos ir pipirų. Masę sumaišau ir lengvai perminkau, kol tešla susijungia ir nelimpa prie rankų. Jei matau, kad tešla dar per minkšta, įmaišau po šaukštą miltų, bet nepersistengiu, kad blynai netaptų kieti.

Blynų formavimas: Rankas lengvai sudrėkinu vandeniu arba patepu aliejumi. Atsipjaunu dalį tešlos, suformuoju rutuliuką ir jį suplokštinu delne. Į vidurį dedu šaukštą įdaro, kraštus užlenkiu į viršų ir kruopščiai užspaudžiu siūlę. Tada švelniai suformuoju plokščią, storoką blyną, kad kepant jis neišsausėtų.

Kepimas keptuvėje: Keptuvėje įkaitinu sviestą su aliejumi, kad sviestas nesviltų, o skonis liktų sviestinis. Blynus dedu į keptuvę ir kepu ant vidutinės kaitros, kol apačia tampa auksinė, tuomet apverčiu ir taip pat gražiai apkepu kitą pusę. Jei blynai didesni, kaitrą sumažinu ir kepu ilgiau, kad šiluma pasiektų centrą.

Papildomas perkepimas orkaitėje: Jei noriu visiško užtikrintumo, blynus po apkepimo perkeliau į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir palaikau apie 7 minutes, kad įdaras būtų karštas iki pat vidurio.

Padažo paruošimas: Puode ant mažos kaitros ištirpinu sviestą, įpilu vandenį ir sudedu grietinę. Masę išmaišau, pakaitinu, bet neužvirinu, kad grietinė nesutrauktų. Suberiu smulkintus krapus, pagardinu druska, pipirais ir citrinos sultimis. Padažą paragauju ir, jei reikia, dar šiek tiek subalansuoju druska arba rūgštele.

Patiekimas: Žemaičių blynus dedu į lėkštes ir gausiai aplieju grietinės, sviesto ir krapų padažu. Jei noriu tradiciškiau, šalia patiekiu raugintų agurkų arba marinuotų burokėlių, nes rūgštelė puikiai „pakelia“ bulvių ir mėsos skonį.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima žemaičių blynus gaminti iš vakarykščių virtų bulvių. Taip, netgi rekomenduoju, nes visiškai atvėsusios bulvės būna sausesnės ir tešla lengviau formuojasi.

Ką daryti, jei tešla limpa prie rankų. Rankas sudrėkinu vandeniu arba patepu aliejumi, o jei tešla vis tiek per minkšta, įmaišau šiek tiek miltų arba bulvių krakmolo, po nedidelį kiekį.

Kaip išlaikyti, kad įdaras būtų sultingas. Į faršą įpilu šiek tiek sultinio arba vandens ir troškinu trumpai, kad masė nebūtų sausa, bet ir nebėgtų.

Ar galima užšaldyti paruoštus blynus. Taip, apkeptus ir atvėsintus blynus sudedu į dėžutę, perskirdama kepimo popieriumi, o šildydama pašildau orkaitėje, kad plutelė vėl būtų traški.

Koks padažas labiausiai tinka prie šio patiekalo. Klasika yra grietinės, sviesto ir krapų padažas, bet puikiai tinka ir grybų padažas, taip pat lengvas grietinės ir garstyčių padažas, jei norisi ryškesnio skonio.


1 komentaras apie “Žemaičių blynai su kiaulienos faršu ir padažu”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą