Žemaičių blynai su jautienos faršu orkaitėje

Porcijos: 4

Paruošimo laikas: 35 min.

Kepimo laikas: 25 min.

Žemaičių blynai su įdaru – vienas atpažįstamiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, kai iš virtų bulvių pagaminta tešla apgaubia sultingą mėsos įdarą, o visas skonis užbaigiamas traškia plutele ir švelniu grietinės padažu. Ši orkaitėje kepama versija ypač patogi, kai norisi mažiau stovėti prie keptuvės, bet išlaikyti tą patį sotų, naminį rezultatą. Kepant orkaitėje blynai tolygiai iškepa, lengviau suvaldyti riebalų kiekį, o virtuvėje lieka mažiau kvapų ir taškymosi.

Man pačiai Žemaičių blynai visada siejasi su savaitgaliais, kai namuose būdavo verdamos bulvės „su atsarga“, o vakarop iš jų gimdavo sotus patiekalas su įdaru. Būtent taip šį receptą perėmiau iš šeimos – išbandžiau kelis tešlos tvirtumo variantus, skirtingą įdaro sultingumą ir kepimo temperatūras, kol atradau patikimą proporciją, kuri namuose pavyksta stabiliai. Šis receptas yra ne kartą gamintas ir patikrintas – žinau, kada tešla linkusi minkštėti, kaip to išvengti, ir kaip orkaitėje išgauti gražiai apskrudusią plutelę.

Žemaičių blynai su jautienos faršu orkaitėje tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiškesniam stalui. Svarbiausia – gerai nusunktos bulvės, tinkamas krakmolo kiekis ir įdaras, kuris išlieka sultingas, bet nepermirko tešlos.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jautienos faršą galima keisti kiaulienos faršu, kalakutienos faršu arba vištienos faršu.

  • Dalį faršo galima pakeisti smulkintais pievagrybiais, kad įdaras būtų lengvesnis.

  • Svogūną galima keisti šalotiniu svogūnu arba poru.

  • Bulves galima rinktis krakmolingesnes miltingas, o jei bulvės vandeningos, padidinti krakmolo kiekį.

  • Krakmolą galima keisti bulvių miltais, o kraštutiniu atveju kvietiniais miltais, jei nėra krakmolo.

  • Pieną padaže galima keisti kefyru, pasukomis arba natūraliu jogurtu.

  • Grietinę padaže galima keisti graikišku jogurtu arba liesesne grietine, jei norisi lengvesnio varianto.

  • Krapus galima keisti petražolėmis arba laiškiniais česnakais.

  • Jei norisi ryškesnio skonio, į įdarą galima įmaišyti šiek tiek rūkyto paprikos miltelių.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Bulves po virimo būtina gerai nugarinti ir atvėsinti, nes šilta masė „geria“ miltus ir tešla tampa lipni.

  • Tešlą verta minkyti trumpai, tik kol susijungia, kad blynai neišeitų kieti.

  • Įdarą pirmiausia patrošinkite, o ne tiesiog apkepkite, kad jis būtų sultingas ir tolygiai iškepęs.

  • Prieš formuojant blynus rankas sudrėkinkite vandeniu arba patepkite aliejumi, kad tešla nepriliptų.

  • Orkaitėje blynus geriausia dėti ant įkaitintos skardos su kepimo popieriumi, kad greičiau susiformuotų pluta.

  • Jei norisi dar traškesnės plutelės, blynus pirmiausia trumpai apkepsite keptuvėje, o tuomet pabaigsite kepti orkaitėje.

  • Įdarą visada atvėsinkite, nes karštas įdaras pradeda tirpdyti tešlą ir blynai gali pratrūkti.

Virtuvės šefo patarimas

Kad Žemaičių blynai orkaitėje būtų tvirti, bet minkšti viduje, tešlos drėgmę suvaldysite dviem žingsniais: bulves po virimo gerai nugarinsite ir tik tuomet įmaišysite krakmolą. Jei tešla vis tiek atrodo per minkšta, geriau pridėkite šiek tiek krakmolo, o ne daug miltų, nes miltai kietina ir „užmuša“ bulvių skonį.

Recepto ingredientai

Bulvės: 1 kg.
Druska: 2 a.š.
Kiaušiniai: 1 vnt.
Bulvių krakmolas: 3 v.š.
Kvietiniai miltai: 2 v.š.
Juodieji pipirai: 0,5 a.š.
Jautienos faršas: 450 g.
Svogūnas: 1 vnt.
Česnakas: 2 skiltelės.
Morkos: 1 vnt.
Vanduo: 80 ml.
Sviestas: 20 g.
Aliejus: 1 v.š.
Saldžioji paprika: 1 a.š.
Džiovintas mairūnas: 1 a.š.
Laurų lapas: 1 vnt.
Grietinė: 200 g.
Pienas: 80 ml.
Krapai: 2 v.š.
Citrinos sultys: 1 a.š.

Recepto instrukcijos

Bulvių paruošimas: Bulves nuskusite, supjaustysite stambiais gabalais ir išvirsite pasūdytame vandenyje, kol bus visiškai minkštos. Vandenį nupilstysite, o puodą trumpam grąžinsite ant kaitros, kad bulvės gerai nugaruotų ir neliktų perteklinės drėgmės. Tuomet bulves atvėsinsite iki drungnos temperatūros ir sutrinsite grūstuve arba pertrinsite per spaudyklę, kad masė būtų vientisa.

Įdaro troškinimas: Keptuvėje įkaitinsite aliejų su sviestu, subersite smulkintą svogūną ir tarkuotą morką, o daržoves pakepinsite, kol suminkštės ir lengvai pagels. Sudėsite smulkintą česnaką, subersite jautienos faršą ir jį išsklaidysite mentele, kad neliktų didelių gumulų. Pagardinsite druska, juodaisiais pipirais, saldžiąja paprika ir mairūnu, įdėsite lauro lapą, įpilsite vandens ir įdarą patroškinsite ant silpnesnės kaitros, kol skystis beveik išgaruos, o masė išliks sultinga. Įdarą visiškai atvėsinsite ir išimsite lauro lapą.

Tešlos suminkymas: Į atvėsusias bulves įmušite kiaušinį, subersite bulvių krakmolą, kvietinius miltus, druską ir pipirus, o masę sumaišysite, kol tešla taps minkšta, bet formuojama. Jei bulvės pasitaikė vandeningesnės ir tešla limpa, įmaišysite dar 1 v.š. krakmolo.

Blynų formavimas: Rankas sudrėkinsite vandeniu, nuo tešlos atsiplėšite dalį ir suformuosite paplotėlį. Į vidurį dėsite atvėsinto jautienos įdaro, kraštus užlenksite ir suformuosite pailgą blyną. Taip suformuosite visus blynus, o jei norėsite vienodo dydžio, tešlą ir įdarą pasversite porcijomis.

Kepimas orkaitėje: Orkaitę įkaitinsite iki 200 °C. Skardą išklosite kepimo popieriumi, blynus lengvai aptepsite aliejumi ir sudėsite palikdami tarpus. Kepsite apie 20–25 minutes, o įpusėjus laikui blynus atsargiai apversite, kad gražiai apskrustų iš abiejų pusių. Jei turite orkaitės grilio funkciją, paskutinėmis 2 minutėmis trumpai ją įjungsite, kad pluta būtų dar traškesnė, tik blynus stebėsite, kad neapsviltų.

Padažo paruošimas: Dubenėlyje išmaišysite grietinę su pienu, įbersite smulkintų krapų, įspausite citrinos sulčių, pagal skonį pasūdysite ir švelniai papipirinsite. Padažą palaikysite 10 minučių, kad susijungtų skoniai ir atsiskleistų krapų aromatas.

Patiekimas: Iškeptus Žemaičių blynus trumpai pailsinsite 5 minutes, tuomet dėsite į lėkštes ir užpilsite grietinės padažu. Prie šio patiekalo puikiai tiks rauginti agurkai, burokėlių salotos arba lengvos kopūstų salotos, nes jos subalansuoja sotų bulvių ir mėsos derinį.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima Žemaičių blynus su jautienos faršu pasiruošti iš anksto: Galėsite suformuoti blynus, sudėti ant skardos, uždengti ir laikyti šaldytuve iki 24 valandų, o kepti tik prieš pat valgymą.

Kaip išvengti blynų trūkinėjimo orkaitėje: Įdarą būtinai atvėsinsite, o bulves gerai nugarinsite, nes būtent drėgmės perteklius dažniausiai susilpnina tešlą ir ji plyšta.

Ar galima šaldyti: Blynus patogiausia šaldyti jau suformuotus ir trumpai apkeptus, tuomet atvėsintus sudėsite į dėžutes ir laikysite šaldiklyje iki 2 mėnesių. Kepant šaldytus blynus orkaitėje, kepimo laiką padidinsite apie 8–10 minučių.

Ką daryti, jei tešla per kieta: Kitą kartą sumažinsite miltų kiekį ir daugiau remsitės bulvių krakmolu, o šį kartą į tešlą įmaišysite 1–2 a.š. pieno arba šlakelį vandens, kol tešla taps elastingesnė.

Koks faršas skaniausias: Jautienos faršas suteikia sodrų skonį, tačiau itin sultingam variantui dalį jautienos galite pakeisti kiauliena arba rinktis kalakutieną, jei norisi lengvesnio patiekalo.


1 komentaras apie “Žemaičių blynai su jautienos faršu orkaitėje”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą