Turinys
Maisto prekės gamintojas, užrašydamas galiojimo datą, nurodo, iki kurios dienos atsako už to maisto produkto kokybės rodiklius. Galiojimo laikas baigiasi ant pakuotės nurodytos dienos 24 valandą.
Kaip nustatyti galiojimo laiką?
Maisto prekės tinkamumo vartoti terminas paprastai yra nustatomas taip, kad produktas būtų saugus dar trečdalį visos jo galiojimo trukmės . Tai yra šis laikotarpis yra laikas nuo pagaminimo ir paskutinės galiojimo datos. Pavyzdžiui, jei produktas galioja savaitę, tai pasibaigus nurodytam galiojimo terminui, jis turėtų nesugesti dar bent dvi dienas, jei 15 dienų – dar apie 5 dienas.
Vakarykštis maistas
Vakarykštį maistą, ypač jeigu jis buvo ilgai laikytas kambario temperatūroje, reikėtų bent 5-10 min. pakaitinti maždaug 70 laipsnių temperatūroje. Tokios temperatūros užtenka, kad žūtų pavojingos bakterijos.
Pirktiniai kulinarijos gaminiai turi būti suvalgyti ne vėliau kaip per 48 valandas.
Maisto galiojimo trukmė
- Grietinę – šaldytuve galite saugoti 3-6 dienas
- Grietinėlę – šaldytuve galite saugoti 2 dienas
- Kiaušinius reikėtų laikyti 1–2 laipsnių temperatūroje. Jie paprastai laikomi apie 14 dienų. Kiaušiniai turi būti sausi, švarūs, sustatyti smaigaliais žemyn. Kiaušiniai lengvai sugeria kvapus, todėl jų negalima laikyti su stipriai kvepiančiais maisto produktais – sūriu, silke, rūkyta dešra, lašiniais. Jeigu kiekvieną kiaušinį įsuksite į popierių ir kartą per savaitę apversite į kitą pusę, šaldytuve juos galėsite išlaikyti tikrai labai ilgai.
- Kefyrą (atidarytą) – šaldytuve galite laikyti 2 dienas
- Pieną (atidarytą) – galite laikyti 3-6 dienas
- Lašinius – šaldytuve galite laikyti iki 21 dienos
- Mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, troškinius, mišraines – šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip 2 dienas. Kiekvieną maisto produktą reikėtų laikyti atskirai uždarame inde, kad maisto produktai ir iš jš pagaminti patiekalai nesiliestų vienas su kitu.
- Majonezą (nepradarytą, 5-8 C temperatūroje) – iki 1,5 mėnesio
- Margariną (uždarame indelyje) – 21-24 dienas
- Sviestą (uždarame indelyje arba folijoje) – galite saugoti 6-14 dienas
- Šviežią sūrį – šaldytuve galite laikyti 4-6 paras
- Kietą sūrį – 7 dienas
- Lydytą sviestą (uždarame inde) – galite saugoti nuo 6 iki 10 mėnesių.
- Atidarytus žuvies konservus – galite saugoti tik 1 dieną. Juos būtina perdėti iš konservų skardinės į kitą indą.
- Šviežią mėsą šaldytuve reikėtų laikyti +0…+5 °C temperatūroje – ne ilgiau kaip dvi dienas. Mėsą geriausiai laikyti nesuvyniotą sandariame inde arba uždengtame dubenyje.
- Šviežią mėsos faršą šaldytuve galite laikyti ne ilgiau kaip 1 parą.
- Patiekalus iš virtos paukštienos – ne ilgiau kaip 3-5 paras
- Keptą mėsą – ne ilgiau kaip 3-6 paras
- Šaldytą žuvį (šaldiklyje – 18 С temperatūroje) – 14-21 dieną
- Šviežią žuvį – 4-5 C temperatūroje galite laikyti – 2 dienas (iki 3-5 parų). Šviežią žuvį reikėtų įvynioti į pergamentinį popierių ar laikyti polietileniniame maišelyje, kuris nepraleistų žuvies kvapo. Jeigu šaldytuvo neturite – esate gamtoje – ją reikia įvynioti į actu sudrėkintą drobę arba įdėti į pintinę su dilgėlėmis. Būtinai laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje.
- Rūkytą žuvį (įvyniotą į foliją) – galite saugoti 2 dienas
- Žuvies gaminius – galite saugoti 1 dieną
- Šviežius kopūstus – galite saugoti iki 8 dienų
- Šviežias daržoves (priklausomai nuo rūšies) – galite saugoti nuo 1 iki 7 dienų
- Šviežias uogas (+4 C temperatūroje) – galite saugoti 1-2 dienas
- Kaulavaisių konservus – galite saugoti 8 dienas
- Makaronus (nevirtus) – galite laikyti ik 1 metų
- Miltus – galite saugoti iki 4 mėnesių
- Cukrų – galite saugoti iki 8 metų
Ką dar vertėtų žinoti?
Prieš dedant žuvį ar mėsą į šaldytuvą jų neplaukite, taip šie produktai ilgiau išliks švieži.
Maisto produktai iš skardinių turi būti perdėti į stiklinius indelius.
Jei norite, kad maisto produktai šaldytuve išsilaikytų ilgiau, naudokite vakuuminį įpakavimą.