Porcijos: 2
Paruošimo laikas: 20 min.
Mišrainė su rūkyta lašiša ir kiaušiniais yra vienas tų patiekalų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasti, bet skonyje turi daug sluoksnių: švelnūs kietai virti kiaušiniai, sūrokai dūmo natą turinti lašiša, traškus agurkas ir gaivių žolelių aromatas. Tokia mišrainė ypač tinka šventiniam stalui, savaitgalio vėlyviems pusryčiams ar greitai vakarienei, kai norisi ko nors sotaus, bet neapsunkinančio. Man patinka ją patiekti tvarkingai suformuotą žiedu arba dubenėliu, o šalia būtinai padėti riekę juodos duonos ar skrudintą batono gabalėlį.
Šį derinį esu gaminusi ne kartą, kol radau geriausią balansą tarp kremiškumo ir gaivumo. Pirmą kartą tokia mišrainė atsirado mūsų šeimos susibūrime, kai reikėjo greito užkandžio prie stalo, o šaldytuve turėjau rūkytos lašišos ir kelis kiaušinius. Nuo tada receptą nuolat testavau: vieną kartą labiau išryškinau garstyčių natą, kitą kartą daugiau dėmesio skyriau agurko nusausinimui. Būtent ši detalė, rodos, smulkmena, bet ji lemia, ar mišrainė išlaikys gražią formą ir nesuskystės.
Šiandien pateikiu patikimą, daug kartų išbandytą variantą, kuris tinka tiek kasdienai, tiek vaišėms. Jei norisi prabangos, įmaišau ikrų, o jei norisi lengvesnio varianto, dalį majonezo keičiu natūraliu jogurtu.
Galimos ingredientų alternatyvos
Rūkytą lašišą galima keisti rūkyta upėtake, lengvai sūdyta lašiša arba karštai rūkyta lašiša, jei mėgstate ryškesnį dūmo skonį.
Majonezą galima keisti graikišku jogurtu arba jogurto ir majonezo mišiniu lygiomis dalimis, kad padažas būtų lengvesnis.
Šviežią agurką galima keisti marinuotu agurku, tuomet papildomos druskos reikės mažiau.
Krapus galima keisti laiškiniais svogūnais, petražolėmis arba švelniais svogūnų laiškais, jei norisi kitokio žalumynų profilio.
Garstyčias galima rinktis grūdėtas arba aštresnes Dijon, priklausomai nuo to, kokio intensyvumo norite.
Ikrus galima naudoti lašišų ikrus arba kokybiškus imitacinius ikrus, jei norisi dekoratyvaus akcento.
Patiekalo gaminimo patarimai
Agurką visada nusausinu arba trumpai pasūdau ir palieku, kad išleistų sultis, nes taip mišrainė išlieka tiršta ir gražiai formuojama.
Kiaušinius pjaustau tolygaus dydžio gabalėliais, kad kąsnis būtų vientisas ir malonus, o ne per daug trupantis.
Majonezą įmaišau palaipsniui, nes lašiša ir kiaušiniai skirtingai sugeria padažą, o per daug majonezo gali užgožti skonį.
Druską naudoju labai saikingai, nes rūkyta lašiša jau pati suteikia sūrumo.
Jei patiekalas keliauja į šventinį stalą, mišrainę atvėsinu bent 30 minučių, tuomet skoniai susijungia, o tekstūra sutvirtėja.
Virtuvės šefo patarimas
Jeigu norite, kad mišrainė būtų restoraniško lygio, dalį lašišos labai smulkiai sukapoju ir įmaišau į masę, o kelis gražesnius gabalėlius palieku viršui. Taip skonis pasiskirsto tolygiai, o viršus atrodo prabangiau. Dar vienas triukas – į padažą įlašinti kelis lašus citrinos sulčių: jos subtiliai pakelia lašišos skonį, bet neužgožia kiaušinių švelnumo.
Recepto ingredientai
Rūkyta lašiša: 120 g.
Kiaušiniai: 3 vnt.
Šviežias agurkas: 1 nedidelis vnt.
Majonezas: 3–4 v.š.
Krapai: 2 v.š. smulkintų.
Svogūnų laiškai: 1–2 v.š. smulkintų.
Garstyčios: 1 a.š.
Citrinos sultys: 1 a.š.
Juodieji pipirai: 2 žiupsneliai.
Druska: 1 žiupsnelis.
Lašišų ikrai: 1–2 a.š.
Recepto instrukcijos
Kiaušinių paruošimas: Iš anksto išsiverdu kiaušinius kietai, atvėsinu šaltame vandenyje, nulupu ir supjaustau vidutinio dydžio kubeliais, kad tekstūra išliktų aiški ir nepernelyg sutrintų masės.
Agurko nusausinimas: Agurką supjaustau kubeliais, lengvai pabarstau druska ir palieku 8–10 minučių, tuomet sultis nupilu, o gabalėlius trumpai nusausinu popieriniu rankšluosčiu, kad mišrainė nesuskystėtų.
Lašišos paruošimas: Rūkytą lašišą supjaustau mažais gabalėliais; jei turiu storesnių riekelių, jas trumpai peržiūriu ir pašalinu stambesnes tamsesnes dalis, kad skonis būtų švelnesnis ir tolygesnis.
Žolelių paruošimas: Krapus ir svogūnų laiškus susmulkinu kuo smulkiau, nes tuomet aromatas geriau pasiskirsto visoje mišrainėje.
Padažo sumaišymas: Atskirame dubenėlyje išmaišau majonezą, garstyčias ir citrinos sultis, įberiu juodųjų pipirų, o druską palieku pabaigai, kad galėčiau tiksliai sureguliuoti sūrumą pagal lašišą.
Mišrainės sujungimas: Į didesnį dubenį sudedu kiaušinius, agurką, lašišą ir žoleles, užpilu paruoštą padažą ir švelniai permaišau mentele, kad kiaušiniai nesusitrintų, o visi ingredientai pasidengtų kremišku sluoksniu.
Skonio sureguliavimas: Paragauju ir tik tuomet, jei reikia, pridedu dar žiupsnelį druskos arba šlakelį citrinos sulčių; jei norisi ryškesnio charakterio, įmaišau papildomą pusę arbatinio šaukštelio garstyčių.
Patiekimas ir forma: Mišrainę patiekiu iškart arba trumpai atšaldau, o jei noriu gražios formos, ją suspaudžiu į serviravimo žiedą ar mažą dubenėlį ir apverčiu į lėkštę; viršų papuošiu krapais ir, jei turiu, lašišų ikrais.
DUK
Ar galima mišrainę paruošti iš anksto. Taip, ją drąsiai paruošiu prieš 4–12 valandų ir laikau sandariame inde šaldytuve, o prieš patiekiant tik trumpai permaišau ir papuošiu žalumynais.
Ką daryti, jei mišrainė gavosi per skysta. Dažniausiai kaltas agurkas, todėl kitą kartą jį būtinai nusausinu, o šį kartą padeda papildomas smulkintas kiaušinis arba šaukštas tirštesnio graikiško jogurto vietoje dalies majonezo.
Su kuo skaniausia patiekti. Man skaniausia su juoda duona, skrudinta bandele arba trapiais skrebučiais, o šventei puikiai tinka ir kaip įdaras tartaletėms.
Ar būtinos garstyčios. Ne, bet mažas kiekis suteikia gilesnį skonį ir malonų aštrumo foną, ypač kai naudojama švelni rūkyta lašiša.



Visos mano pagyros už tokį nuostabų mišrainės receptą. 🙂