Porcijos: 4
Paruošimo laikas: 25 min.
Kepimo laikas: 25 min.
Kiaulienos nugarinės kepsniai keptuvėje su garnyru yra vienas tų naminių patiekalų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasti, bet skonis visada sugrąžina į virtuvę dar kartą. Šis variantas man ypač patinka dėl kontrastų: sultingas, gerai išmuštas nugarinės kepsnys su traškia paniruote, o ant viršaus trumpai uždengus dangčiu suminkštėja pomidorai, svogūnai ir lengvai išsilydo sūrelis su česnakiniu padažu. Šalia keptos mažos bulvytės su svogūnu ir česnaku sukuria tikrą „namų pietų“ jausmą, o balta mišrainė ir švelniai marinuoti pomidorai viską gražiai subalansuoja.
Šį receptą gaminu ne vienerius metus ir jis tikrai išbandytas iki smulkmenų. Pirmą kartą taip ruošti nugarinės kepsnius išmokau iš artimųjų, o vėliau jau pati „suderinau“ proporcijas, kad kepsniai keptuvėje iškeptų tolygiai, nesausėtų ir gražiai apskrustų. Labiausiai mane gelbsti paprastas triukas: mėsa išmušama, bet neperploninama, o paniruotė daroma dviguba, kad sultys liktų viduje.
Kai namuose norisi sotaus patiekalo, bet orkaitės jungti nesinori, šie nugarinės kepsniai keptuvėje yra mano saugus pasirinkimas. Ypač savaitgaliais, kai ant stalo norisi ir bulvyčių, ir mišrainės, ir kažko gaivaus šalia. Beje, keptos bulvytės kiaulienos taukuose man visada pavyksta ypatingai skanios, nes jos apskrunda, bet neprisigeria riebalų ir nesvyla taip greitai, kaip kepant vien tik aliejuje.
Galimos ingredientų alternatyvos
Kiaulienos nugarinė: 800 g galima keisti į kiaulienos kumpį 800 g, jei norisi kiek riebesnio kąsnio ir minkštesnės tekstūros.
Kvietiniai miltai: 120 g galima keisti į ryžių miltus 120 g, jei norisi lengvesnės paniruotės.
Majonezas: 2 v.š. galima keisti į graikišką jogurtą 2 v.š., jei norisi švelnesnio padažo ir mažiau riebumo.
Lydytas sūrelis: 120 g galima keisti į mocarelą 150 g, jei norisi tampresnio sūrio sluoksnio.
Pomidorai: 2 vnt. galima keisti į vyšninius pomidorus 200 g, jei norisi saldesnio ir ryškesnio skonio.
Kiaulienos taukai: 2 v.š. galima keisti į sviestą 30 g arba rapsų aliejų 2 v.š., jei taukų neturite.
Česnakinis padažas: 4 v.š. galima keisti į grietinę 4 v.š. su sutrintu česnaku 2 skiltelėmis, jei norisi natūralesnio varianto.
Patiekalo gaminimo patarimai
Nugarinę verta išmušti iki vienodo storio, kad visi kepsniai keptuvėje iškeptų vienu metu.
Druską ant mėsos barstau saikingai, nes česnakinis padažas ir sūris dažnai jau būna sūrūs.
Paniruotę darau dviem sluoksniais, kad kepsniai būtų sultingi, o plutelė nepradėtų byrėti kepant.
Kepsnių neperkraunu keptuvėje, nes tada jie labiau troškinasi, o ne skrunda.
Bulvytes po apvirimo atvėsinu ir nusausinu, kad kepant jos greičiau apskrustų ir mažiau taškytųsi riebalai.
Pomidorus ir svogūnus ant kepsnių dedu tik pabaigoje, kad daržovės išliktų gaivios, o mėsa neperkeptų.
Virtuvės šefo patarimas.
Jeigu norite ypač traškios paniruotės, miltuose įmaišykite žiupsnelį saldžiosios paprikos ir labai truputį kukurūzų krakmolo. Tuomet plutelė iškeps tvirtesnė, o kepsnys viduje išliks sultingas. Taip pat verta leisti kepsniams pailsėti 3–4 minutes po kepimo, kad sultys pasiskirstytų ir pjaunant neišbėgtų.
Recepto ingredientai
Kiaulienos nugarinė be kaulo: 800 g.
Druska: 1 a.š.
Juodieji pipirai malti: 1 a.š.
Česnakas: 3 skiltelės.
Kvietiniai miltai: 120 g.
Kiaušiniai: 2 vnt.
Majonezas: 2 v.š.
Džiovintas česnakas: 1 a.š.
Saldžioji paprika: 1 a.š.
Aliejus kepimui:_toggle 3–4 v.š.
Svogūnai: 1 didelis vnt.
Pomidorai: 2 dideli vnt.
Česnakinis padažas: 4 v.š.
Lydytas sūrelis: 120 g.
Mažos bulvės su lupena: 1,2 kg.
Kiaulienos taukai: 2 v.š.
Svogūnas: 1 mažas vnt.
Česnakas: 2 skiltelės.
Kvapieji pipirai: 3 vnt.
Bulvių prieskoniai: 1 a.š.
Druska: 0,5 a.š.
Balta mišrainė: 4 porcijos.
Švelniai marinuoti pomidorai: 6 vnt.
Pomidorų sultys: 800 ml.
Žalieji svogūnų laiškai: 2 v.š.
Recepto instrukcijos
Mėsos paruošimas: Nugarinę supjaustau maždaug 1,5 cm storio riekėmis ir kiekvieną gabalėlį išmušu iki vienodo storio, kad kepsniai keptuvėje iškeptų tolygiai. Mėsą pasūdau, įtrinu juodaisiais pipirais, sutrintu česnaku ir palieku bent 10 minučių, kad prieskoniai susigertų.
Paniruotės paruošimas: Į vieną lėkštę suberiu miltus, o į dubenėlį įmušu kiaušinius, sudedu majonezą, įberiu džiovinto česnako ir saldžiosios paprikos, tuomet viską gerai išplaku iki vientisos masės. Tokia kiaušinio ir majonezo paniruotė suteikia gražesnę spalvą ir padeda išlaikyti mėsos sultingumą.
Kepsnių apvoliojimas: Kiekvieną mėsos gabalėlį pirmiausia apvolioju miltuose, tada merkiu į kiaušinio plakinį, o galiausiai dar kartą lengvai apvolioju miltuose, kad susidarytų tvirtesnė plutelė. Taip paruošti nugarinės kepsniai kepant mažiau praranda sulčių ir gražiai apskrunda.
Kepsnių kepimas keptuvėje: Keptuvę įkaitinu iki vidutinės kaitros, įpilu aliejaus ir sudedu kepsnius taip, kad jie nesiliestų. Kepsnius kepu po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol plutelė tampa auksinė, o mėsa viduje dar lieka sultinga. Jei kepsniai didesni, kaitrą sumažinu ir kepimą prailginu dar 1–2 minutėmis.
Viršaus uždėjimas ir trumpas užkepimas: Svogūną supjaustau plonais pusžiedžiais, pomidorus supjaustau riekelėmis, o sūrelį pasiruošiu gabalėliais arba plonomis riekelėmis. Ant kiekvieno kepsnio gražiai sudėlioju svogūną ir pomidorą, uždedu šaukštelį česnakinio padažo ir ant viršaus užkloju lydytu sūreliu. Keptuvę uždengiu dangčiu ir kaitrą sumažinu, tuomet kepsniai baigia „susitarti“ per maždaug 2 minutes, o sūrelis maloniai išsilydo.
Bulvių apvirimas: Mažas bulves su lupena nuplaunu, užpilu vandeniu, pasūdau ir verdu, kol jos tampa minkštos, bet dar tvirtos. Vandens nenuleidžiu iškart, o palieku kelioms minutėms, kad bulvės šiek tiek „susitvirtintų“, tada nulieju ir atvėsinu, galiausiai nulupu.
Bulvyčių apkepimas taukuose: Keptuvėje ištirpinu kiaulienos taukus, sudedu nusausintas nuluptas bulves ir kepu, dažniau pavartydama, kol atsiranda rusvos apskrudimo dėmės. Pabaigoje įmaišau smulkintą svogūną, sutrintą česnaką, įmetu kvapiuosius pipirus, įberiu bulvių prieskonių ir dar minutę pakepinu, kad aromatai atsiskleistų.
Patiekimas: Į lėkštę dedu po nugarinės kepsnį su pomidorais, svogūnais ir sūreliu, šalia patiekiu keptas bulvytes, kaušelį baltos mišrainės ir kelis švelniai marinuotus pomidorus. Ant viršaus pabarsčiau smulkintų žaliųjų svogūnų laiškų, o prie pietų labai tinka namų pomidorų sultys.







Koks puikus receptas. Labai skaniai gavosi. 🙂