Porcijos: 6
Paruošimo laikas: 25 min.
Balta mišrainė su dešra yra vienas tų patiekalų, kuriuos lietuviškoje virtuvėje atpažįsta beveik kiekvienas, ypač kai artėja šventės, savaitgalio pietūs ar norisi greito, sotaus užkandžio svečiams. Šios mišrainės žavesys slypi paprastume: vos keli klasikiniai ingredientai, vienodo dydžio kubeliai, švelnus, bet išraiškingas padažas ir skoniai, kurie “susikalba” tarpusavyje. Kai mišrainė pastovi šaldytuve, ji tampa dar gardesnė, nes daržovės ir dešra susigeria padažą, o aromatai susijungia į vientisą, kremišką tekstūrą.
Man ši balta mišrainė su dešra yra tikras “namų skonis”. Ją pirmą kartą kruopščiai mokiausi gaminti stebėdama mamą, kuri visada kartodavo, kad mišrainės sėkmė priklauso nuo dviejų dalykų: tinkamai atvėsintų ingredientų ir kantrybės pjaustant vienodus kubelius. Šį receptą esu ne kartą tikrinusi per šeimos šventes ir paprastus vakarienės vakarus, todėl drąsiai sakau, kad proporcijos patikrintos, o skonis stabiliai pavyksta net tada, kai tenka improvizuoti su turimais produktais.
Profesionalus pastebėjimas, kurį perėmiau iš virtuvės praktikos, yra labai paprastas: baltai mišrainei nereikia “sunkumo”. Per riebus padažas užgožia daržoves, o per daug rūgšties “užmuša” dešros švelnumą. Todėl padažą verta maišyti palaipsniui, ragauti kelis kartus ir pagardinti tik pabaigoje, kai visi ingredientai jau sujungti. Taip pasiekiamas subalansuotas skonis, kurio ieškome klasikinėje baltoje mišrainėje su dešra.
Galimos ingredientų alternatyvos
Virtą dešrą galima keisti rūkytu kumpiu, vištienos krūtinėle, kalakutienos dešra arba virta jautiena.
Marinuotus agurkus galima keisti raugintais agurkais, o švelnesniam skoniui tinka ir traškūs švieži agurkai.
Konservuotus žirnelius galima keisti kukurūzais, smulkintomis virtomis pupelėmis arba edamame pupelėmis.
Majonezą galima keisti graikišku jogurtu, natūraliu jogurtu arba majonezo ir grietinės mišiniu lengvesnei tekstūrai.
Kietai virtus kiaušinius galima sumažinti arba visai praleisti, jei norisi švelnesnės, “baltesnės” mišrainės.
Šviežius krapus galima keisti petražolėmis arba laiškiniais česnakais.
Garstyčias galima keisti krienais, citrinos sultimis arba trupučiu agurkų marinato.
Patiekalo gaminimo patarimai
Ingredientus prieš maišant verta visiškai atvėsinti, kad padažas nesuskystėtų.
Bulves ir morkas patogiausia supjaustyti vienodo dydžio kubeliais, nes tuomet mišrainė valgosi tolygiai.
Marinuotus agurkus rekomenduoju nusausinti, kad mišrainė netaptų vandeninga.
Padažą geriausia dėti dalimis, nes skirtingos daržovės sugeria skirtingą kiekį drėgmės.
Mišrainę verta palaikyti šaldytuve bent 1–2 valandas, kad skonis “susigulėtų”.
Druską ir pipirus patariu reguliuoti tik pabaigoje, nes dešra ir agurkai jau suteikia sūrumo.
Jei mišrainė kitą dieną sutirštėja, ją galima atgaivinti šaukštu grietinės arba jogurto.
Virtuvės šefo patarimas: kad balta mišrainė su dešra būtų ypatingai kremiška, padažą pirmiausia išmaišau atskirame dubenyje ir tik tuomet įmaišau į pjaustytus ingredientus. Taip padažas pasiskirsto tolygiai, o kubeliai nelūžta ir neištežta.
Recepto ingredientai
Bulvės virtos: 500 g.
Morkos virtos: 200 g.
Kiaušiniai kietai virti: 4 vnt.
Konservuoti žalieji žirneliai nusausinti: 250 g.
Marinuoti agurkai: 200 g.
Virta dešra: 300 g.
Majonezas: 180 g.
Grietinė 20 proc.: 60 g.
Dijono garstyčios: 1 a.š.
Švieži krapai smulkinti: 2 v.š.
Druska: pagal skonį.
Juodieji pipirai: pagal skonį.
Recepto instrukcijos
Ingredientų paruošimas: Pirmiausia pasirūpinu, kad visos virtos daržovės ir kiaušiniai būtų visiškai atvėsę, nes šiltas pagrindas padažą greitai praskiedžia ir mišrainė praranda kremiškumą. Jei naudoju namuose virtas bulves ir morkas, jas prieš pjaustymą dar trumpam palaikau šaldytuve, kad taptų tvirtesnės.
Pjaustymas į kubelius: Bulves, morkas ir kiaušinius pjaustau mažais, panašaus dydžio kubeliais, kad kiekviename kąsnyje jaustųsi visų ingredientų balansas. Marinuotus agurkus supjaustau taip pat smulkiai, o jei jie labai sultingi, juos papildomai nusausinu popieriniu rankšluosčiu. Dešrą supjaustau tokio paties dydžio kubeliais kaip daržoves, kad ji “neiškristų” iš bendros tekstūros.
Pagrindo sujungimas: Į didesnį dubenį sudedu bulves, morkas, kiaušinius, agurkus, žirnelius ir dešrą, tuomet viską labai švelniai permaišau mentele, kad kubeliai išliktų gražūs ir nesusitrintų. Šiame etape mišrainė jau atrodo spalvinga, bet skonis dar “neužrakintas”, todėl skubu nepagardinti per anksti.
Padažo paruošimas: Atskirame dubenėlyje išmaišau majonezą, grietinę, garstyčias ir smulkintus krapus, kol gaunu vientisą, švelnų, lengvai pikantišką padažą. Jei norisi kiek ryškesnio skonio, į padažą įmaišau lašelį agurkų marinato, bet tik labai saikingai, kad neužgožtų dešros.
Maišymas su padažu: Padažą į dubenį dedu dalimis ir kiekvieną kartą atsargiai permaišau, kol matau, kad ingredientai pasidengia plonu, tolygiu sluoksniu. Taip lengviau sustoti laiku ir neperkrauti mišrainės padažu, nes klasikinė balta mišrainė su dešra turi būti kreminė, bet ne “plaukiojanti”.
Skonio sureguliavimas: Druską ir juoduosius pipirus beriu tik dabar, kai jau aišku, kiek sūrumo suteikė agurkai ir dešra. Paragauju ir, jei reikia, įmaišau dar truputį krapų, kad aromatas būtų gaivesnis.
Brandinimas: Mišrainę uždengiu ir perkeliu į šaldytuvą bent 1–2 valandoms, o jei planuoju šventiniam stalui, palieku per naktį, nes tada skonis tampa sodresnis ir labiau subalansuotas. Prieš patiekiant dar kartą švelniai permaišau ir, jei reikia, įdedu šaukštą grietinės, kad tekstūra būtų švelni ir puri.

Ačiū už puikų receptą!