Porcijos: 6
Paruošimo laikas: 35 min.
Balta mišrainė yra vienas atpažįstamiausių lietuviškų šventinių patiekalų, kurio skonis daugeliui asocijuojasi su Kūčiomis, Kalėdomis, Velykomis ar jaukiais šeimos susibūrimais. Klasikinė versija dažniausiai gaminama su virtomis daržovėmis, marinuotais agurkais, žirneliais ir majonezu, o aš ją praturtinu lašiša, kad mišrainė būtų švelniai sūri, elegantiška ir dar labiau šventiška. Lašiša čia suteikia lengvo „jūros“ charakterio, bet neužgožia tradicinio, pažįstamo baltos mišrainės kremiškumo.
Šį receptą atsinešu iš namų tradicijos: bazinę baltos mišrainės proporciją išmokau iš mamos, o lašišos idėją prisijaukinau vėliau, kai norėjosi vienu dubeniu pamaitinti ir klasikos mėgėjus, ir tuos, kurie ieško įdomesnio skonio. Mišrainę gaminau ne kartą skirtingoms progoms, todėl drąsiai sakau, kad ji patikrinta praktikoje: svarbiausia neskubėti su pjaustymu, viską gerai atvėsinti ir padažą įmaišyti taip, kad mišrainė išliktų puri, o ne vandeninga.
Profesionalus pastebėjimas iš mano virtuvės: geriausia balta mišrainė su lašiša pavyksta tada, kai visi ingredientai supjaustomi vienodu dydžiu, o daržovės būna išvirtos „iki minkštumo, bet ne iki košės“. Tuomet tekstūra tampa tvarkinga, skoniai pasiskirsto tolygiai, o mišrainė maloniai tepasi ir gražiai laikosi ant šaukšto.
Galimos ingredientų alternatyvos
Lašišą galima keisti šaltai rūkyta upėtakiu, lengvai sūdyta lašiša arba kepta lašiša, atvėsinta ir susmulkinta.
Vietoje lašišos tinka konservuotas tunas savo sultyse, jeigu norisi paprastesnio varianto.
Majonezą galima maišyti su graikišku jogurtu, kad skonis būtų lengvesnis.
Grietinę galima keisti natūraliu jogurtu arba crème fraîche, jeigu norisi švelnios rūgštelės.
Marinuotus agurkus galima keisti raugintais agurkais, jeigu mėgstate ryškesnį, „lietuviškesnį“ rūgštumą.
Žirnelius galima keisti smulkintomis virtomis pupelėmis, jeigu norisi kitokios tekstūros.
Krapus galima keisti svogūnų laiškais arba petražolėmis, jeigu namuose neturite krapų.
Garstyčias galima keisti krienais, jeigu norisi aštresnio, šventiškai pikantiško skonio.
Patiekalo gaminimo patarimai
Daržoves verta išvirti su lupenomis, nes taip jos išlieka tvirtesnės ir mažiau prisigeria vandens.
Supjaustyti ingredientai turėtų būti panašaus dydžio kubeliais, kad mišrainė būtų vientisa ir estetiška.
Prieš maišant su padažu, visi ingredientai turi būti visiškai atvėsę, kitaip mišrainė gali „paleisti“ skystį.
Agurkus patogu trumpai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, kad padažas neišskystėtų.
Lašišą geriausia įmaišyti pabaigoje, kad gabalėliai nesubyrėtų ir išliktų gražūs.
Mišrainei labai tinka trumpas pastovėjimas šaldytuve, nes skoniai susijungia ir tampa sodresni.
Virtuvės šefo patarimas
Jeigu ruošiu baltą mišrainę su lašiša šventiniam stalui, dalį padažo pasilieku atskirai ir įmaišau tik prieš pat patiekimą. Taip mišrainė išlieka puri, o kitą dieną nereikia „gaivinti“ papildomu majonezu.
Recepto ingredientai
Bulvės: 500 g.
Morkos: 200 g.
Kiaušiniai: 3 vnt.
Marinuoti agurkai: 150 g.
Konservuoti žalieji žirneliai: 200 g.
Raudonasis svogūnas: 40 g.
Šaltai rūkyta lašiša: 200 g.
Majonezas: 150 g.
Grietinė: 2 v.š.
Dižono garstyčios: 1 a.š.
Citrinos sultys: 1 v.š.
Švieži krapai: 2 v.š.
Druska: pagal skonį.
Juodieji pipirai: pagal skonį.
Recepto instrukcijos
Daržovių paruošimas: Bulves ir morkas išverdu iki minkštumo, bet stebiu, kad jos neištižtų, tuomet nupilu vandenį ir palieku atvėsti. Jei noriu tvirtesnių kubelių, daržoves vėsinu visiškai, o tik tada nulupu.
Kiaušinių paruošimas: Kiaušinius išverdu kietai, atvėsinu šaltame vandenyje, nulupu ir supjaustau tokio pat dydžio kubeliais kaip ir daržoves.
Pagrindo pjaustymas: Atvėsusias bulves ir morkas supjaustau vienodais kubeliais, marinuotus agurkus smulkiai supjaustau ir, jei jie labai sultingi, trumpai nusausinu. Raudonąjį svogūną supjaustau itin smulkiai, kad skonis būtų švelnus ir neužgožtų lašišos.
Žirnelių paruošimas: Žirnelius nusunkiu ir trumpai perlieju vandeniu, kad neliktų konservavimo skysčio poskonio, tuomet gerai nuvarvinu.
Padažo sumaišymas: Atskirame dubenėlyje išmaišau majonezą, grietinę, Dižono garstyčias ir citrinos sultis, įberiu pipirų ir, jei reikia, trupučio druskos, o pabaigoje įmaišau smulkintus krapus.
Mišrainės sujungimas: Į didelį dubenį sudedu bulves, morkas, kiaušinius, agurkus, svogūną ir žirnelius, užpilu padažą ir švelniai išmaišau, kad kubeliai išliktų tvarkingi.
Lašišos įmaišymas: Lašišą supjaustau nedideliais gabalėliais ir įmaišau pačioje pabaigoje, kad ji nesusitrintų ir gražiai pasiskirstytų.
Brandinimas ir patiekimas: Mišrainę uždengiu ir palaikau šaldytuve bent 1 valandą, o prieš patiekiant paragauju ir, jei reikia, subalansuoju druska, pipirais arba keliais lašais citrinos sulčių.

Kaip įdomu. Dar tokio derinio nebandžiau. Būtinai šventėms pagaminsiu.