- Paruošimas: 15 min
- Porcijos: 4
Varškės blynai – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Šie purūs ir minkšti blynai puikiai tinka pusryčiams ar lengvai vakarienei. Jų paruošimas yra greitas ir nesudėtingas, todėl jie dažnai tampa šeimos favoritais.
Varškės blynai – tai ne tik skanus, bet ir maistingas patiekalas, suteikiantis energijos visai dienai. Jų pagrindinis ingredientas – varškė – yra puikus baltymų ir kalcio šaltinis, svarbus kaulų stiprumui ir raumenų funkcijai. Šie blynai yra lengvai pritaikomi pagal asmeninius skonio pageidavimus, nes galima eksperimentuoti su įvairiais priedais ir padažais.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Varškė: Galima naudoti tiek liesą, tiek riebesnę varškę, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir tekstūros. Taip pat tinka grūdėta varškė ar rikota sūris.
- Miltai: Kvietinius miltus galima pakeisti speltų, avižiniais ar ryžių miltais, ypač jei norite išvengti glitimo.
- Pienas: Galima naudoti augalinį pieną, pavyzdžiui, migdolų, sojų ar avižų, jei netoleruojate laktozės ar esate veganai.
- Cukrus: Galima naudoti medų, klevų sirupą ar kitus natūralius saldiklius pagal skonį.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Tešlos konsistencija: Tešla turėtų būti tiršta, bet lengvai maišoma. Jei ji per skysta, įberkite šiek tiek daugiau miltų; jei per tiršta – įpilkite šiek tiek pieno.
- Baltymų plakimas: Išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą – tai suteiks blynams purumo.
- Kepimas: Kepkite blynus ant vidutinės ugnies, kad jie tolygiai iškeptų ir nesudegtų. Naudokite nelimpančią keptuvę arba šiek tiek aliejaus ar sviesto kepimui.
- Patiekimas: Patiekite su šviežiomis ar šaldytomis uogomis, jogurtu, grietine ar mėgstamu sirupu.
Kalorijos
- Iš viso: apie 1800 kcal
- Vienoje porcijoje (iš 4): apie 450 kcal
Receptui reikės:
- Varškė: 300 g
- Miltai: 350 ml (apie 210 g)
- Pienas: 150 ml
- Cukrus: 3 v. š. (apie 36 g)
- Tirpintas sviestas: 3 v. š. (apie 42 g)
- Druska: žiupsnelis
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Aliejus kepimui: pagal poreikį
Paruošimas
- Kiaušinių paruošimas: Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų.
- Trynių plakimas: Trynius išplakti su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri.
- Varškės paruošimas: Varškę pertrinti per sietelį arba sutrinti šakute, kad neliktų gumulėlių.
- Tešlos maišymas: Į trynių ir cukraus masę įmaišyti varškę, miltus, pieną ir tirpintą sviestą. Gerai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų.
- Baltymų plakimas: Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standžių putų.
- Baltymų įmaišymas: Atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus į tešlą, stengiantis išlaikyti kuo daugiau oro burbuliukų.
- Kepimas: Įkaitinti keptuvę su šiek tiek aliejaus.
- Dėti po šaukštą tešlos ir formuoti blynus. Kepti ant vidutinės ugnies, kol abi pusės taps auksinės spalvos.
- Patiekimas: Patiekti karštus blynus su šaldytomis uogomis, grietine ar mėgstamu padažu.
Man patys skaniausi. Ačiū.