- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 60 min
- Porcijos: 2
Troškintas triušis su džiovintomis slyvomis ir pievagrybiais – tai gardus, švelnaus skonio patiekalas, tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Triušiena laikoma vienu iš sveikiausių mėsos šaltinių – ji yra lengvai virškinama, mažai riebalų turinti ir baltyminga. Šis patiekalas pasižymi subtiliu skonio balansu tarp švelnios triušienos, saldžių slyvų ir pikantiškų pievagrybių. Džiovintos slyvos patiekalui suteikia saldumo ir malonaus skonio gylį, o pievagrybiai prideda umami skonio bei papildomo tekstūrinio akcento.
Troškintas triušis yra puikus baltymų ir vitaminų šaltinis, todėl šis patiekalas ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai. Visas patiekalas turi apie 1200 kalorijų, o vienoje porcijoje yra maždaug 600 kalorijų, todėl tai yra puikus pasirinkimas balansuojantiems mitybą ir norintiems įtraukti sveikų baltymų šaltinių į savo racioną.
Galimos ingredientų alternatyvos
Jeigu neturite triušio mėsos, galite pakeisti ją vištienos šlaunelėmis arba kalakutienos filė, kurios taip pat yra liesos ir baltymingos. Džiovintas slyvas galima keisti džiovintais abrikosais arba razinomis, kad suteiktumėte kitokį saldumo akcentą. Pievagrybius galite pakeisti šitake ar portobello grybais, kurie taip pat turi ryškų skonį ir tekstūrą.
Patiekalo gaminimo patarimai
Norėdami, kad triušiena būtų dar minkštesnė ir sultingesnė, prieš marinuojant ją galima palaikyti kelias valandas šaldytuve su druskos ir prieskonių mišiniu. Taip pat svarbu nepamiršti triušio mėsą gerai apvolioti miltuose prieš kepimą – tai padės išlaikyti mėsos sultingumą ir užtikrins traškią plutelę.
Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai
Triušio mėsa yra puikus liesų baltymų šaltinis, turintis mažai kalorijų, mažai cholesterolio ir daug vitaminų B grupės. Taip pat joje yra didelis kiekis geležies, kuri svarbi kraujo gamybai. Tačiau kai kuriems žmonėms gali būti sunku gauti šviežią triušio mėsą, be to, ji gali būti brangesnė nei kitos mėsos rūšys. Svarbu pasirinkti kokybišką, sertifikuotą produkciją, kad būtų užtikrinta sveika ir saugi mityba.
Kalorijos
- Visas patiekalas: 1200 kcal
- Vienoje porcijoje: 600 kcal
Receptui reikės:
- Triušio užpakaliniai kumpeliai: 2 vnt. (naudojau “Lapino puota” produkciją)
- Druska: pagal skonį
- Pipirai: žiupsnelis
- Raudonėlis: žiupsnelis
- Grūdėtos garstyčios: 1 a. š.
- Džiovintos slyvos: 5–7 vnt.
- Svogūnai: 2 dideli
- Pievagrybiai: 5 vnt.
- Grūdėtos garstyčios: 1 v. š.
- Šalavijo lapeliai: 2 vnt.
- Miltai: 2 v. š.
- Aliejus (kepimui): šlakelis
- Grietinė: 2 v. š.
- Vanduo: 0,5 l
Paruošimas
- Triušio užpakalinius kumpelius pabarstome druska, pipirais ir raudonėliu, o tuomet ištepame 1 a. š. grūdėtų garstyčių.
- Triušieną paliekame marinuotis bent 30 minučių.
- Marinavę kumpelius, juos gerai apvoliojame miltuose.
- Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir triušieną apkepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Svogūnus nulupame ir supjaustome stambiais gabalėliais. Pievagrybius nuplauname ir perpjauname per pusę.
- Kepimo indą paruošiame, į jį sudedame apkeptą triušį, džiovintas slyvas, pievagrybius, svogūnus ir šalavijo lapelius. Įdedame dar 1 v. š. grūdėtų garstyčių ir viską užpilame 0,5 l vandens.
- Indą uždengiame ir dedame į iš anksto iki 170°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 50 minučių, kol triušiena tampa minkšta ir visiškai iškepa.
- Iškepusį patiekalą patiekiame su šviežiomis daržovėmis arba mėgstamu garnyru, tokiu kaip bulvių košė ar ryžiai.
- Santrauka: Troškintas triušis su džiovintomis slyvomis ir pievagrybiais yra skanus ir sveikas patiekalas, kuris ne tik patiks jūsų skonio receptoriams, bet ir bus naudingas sveikatai. Jame mažai kalorijų ir daug baltymų, todėl jis puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Naudodami šį receptą, galite lengvai paruošti maistingą patiekalą, kuris bus ir sveikas, ir skanus.
Googlinau kaip pasiruošti triušienos kumpelius ir išmetė šitą receptą. Tikrai pasiteisino. Rekomenduoju ir kitiems.