- Paruošimas: 30 min
- Porcijos: 16
Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena – yra ypatinga proga, kai švenčiame savo šalies laisvę ir nepriklausomybę. Šia proga daugelis renkasi gaminti patiekalus, atspindinčius mūsų tautos simbolius. Vienas iš tokių desertų – trispalvė želė apelsino skiltelėse, kuri ne tik džiugina akį, bet ir yra gardi bei gaivi.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Apelsinai: Jei neturite apelsinų, galite naudoti greipfrutus ar didelius citrinus, tačiau atkreipkite dėmesį į skonio skirtumus.
- Persikų skonio želė: Galima pakeisti abrikosų ar mango skonio želė, siekiant išlaikyti geltoną spalvą.
- Vyšnių skonio želė: Tinka braškių ar aviečių skonio želė, suteikianti raudoną atspalvį.
- Kivių skonio želė: Galima naudoti žaliosios citrinos (laimo) ar žaliosios obuolio skonio želė, kad išgautumėte žalią spalvą.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Želė paruošimas: Rekomenduojama naudoti šiek tiek mažiau vandens nei nurodyta ant pakuotės, kad želė būtų tvirtesnė ir lengviau pjaustoma.
- Apelsinų paruošimas: Išskobdami apelsinų minkštimą, stenkitės nepažeisti žievelės, kad ji išlaikytų formą ir sulaikytų želė masę.
- Stingdymas: Leiskite želė visiškai sustingti šaldytuve, kad pjaustant ji išlaikytų formą ir neišbėgtų.
Kalorijos
- Bendras kalorijų kiekis: apie 1200 kcal
- Kalorijos vienoje porcijoje (1 skiltelė): apie 75 kcal
Receptui reikės:
- Apelsinai: 8 vnt.
- Persikų skonio želė: 1 pakelis
- Vyšnių skonio želė: 1 pakelis
- Kivių skonio želė: 1 pakelis
- Karštas virintas vanduo: 1200 ml (po 400 ml kiekvienam želė pakeliui)
Paruošimas
- Apelsinų paruošimas: Kiekvieną apelsiną perpjaukite pusiau. Atsargiai išskobkite minkštimą šaukštu, stengdamiesi nepažeisti žievelės, kad liktų tuščiavidurės puselės.
- Želė paruošimas: Kiekvieną želė pakelį atskirai ištirpinkite 400 ml karšto virinto vandens, gerai išmaišykite, kol milteliai visiškai ištirps. Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Želė supilstymas: Paruoštas apelsinų puseles sudėkite į formą ar indą, kad jos stabiliai stovėtų.
- Į kiekvieną puselę pilkite pasirinktą želė skystį, užpildydami jas iki kraštų. Galite eksperimentuoti su spalvų deriniais, kad atspindėtumėte trispalvę.
- Stingdymas: Užpildytas apelsinų puseles atsargiai perkelkite į šaldytuvą.
- Palikite stingti bent 4 valandas arba kol želė visiškai sustings.
- Pjaustymas ir patiekimas: Kai želė sustingsta, kiekvieną apelsino puselę aštriu peiliu supjaustykite į 2–3 skilteles.
- Patiekite šaltas kaip gaivų desertą, puikiai tinkantį Vasario 16-osios šventei.
- Santrauka: Trispalvė želė apelsino skiltelėse – tai ne tik spalvingas ir skanus desertas, bet ir puikus būdas paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Lengvai paruošiamas, su galimomis ingredientų variacijomis, šis patiekalas pradžiugins tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Be to, jis yra palyginti mažai kaloringas, todėl tinka ir tiems, kurie stebi savo mitybą.
Kokia gera idėja. Būtinai pasinaudosiu. 😉