Tarkuotų bulvių cepelinai su mėsa ir svogūnų-spirgučių padažu

  • Paruošimas: 90 min
  • Porcijos: 6
Tarkuotų bulvių cepelinai yra vienas iš labiausiai mylimų lietuviškų patiekalų, kuris jau šimtmečius puikuojasi ant mūsų stalų. Šis tradicinis valgis, dar vadinamas didžkukuliais, yra tikras lietuviškos virtuvės pasididžiavimas, kuris reikalauja kruopštaus pasiruošimo ir meilės maisto gaminimui. Cepelinai yra puikus pasirinkimas šeimos pietums, ypatingoms progoms ar tiesiog norint pasimėgauti autentišku lietuvišku patiekalu. Šis receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, o kiekviena šeimininkė turi savo mažų paslapčių, kaip pagaminti tobulus cepelinus.

Galimos ingredientų alternatyvos

Mėsos įdarui galima naudoti ne tik kiaulieną, bet ir jautieną, kalakutieną ar mišrų faršą. Vietoj įprastų bulvių tinka naudoti ir raudonąsias bulves. Padažui spirgučius galima pakeisti šoninės gabaliukais arba lašinukais. Grietinę padaže galima pakeisti riebiu jogurtu arba grietinėle.

Patiekalo gaminimo patarimai

Bulves būtina tarkuoti smulkia tarka arba naudoti trintuvą – tai užtikrins vientisą tešlos konsistenciją. Nusausinti tarkuotas bulves reikia labai gerai, kad cepelinai būtų standūs. Verdant cepelinus vandenį būtina pasūdyti ir palaikyti vidutinį virimo intensyvumą, kad cepelinai nesuirtų.

Kalorijos

  • Bendras patiekalo kaloringumas: 2400 kcal.
  • Vienos porcijos kaloringumas: 400 kcal.

Receptui reikės:

  • 2 kg bulvių.
  • 500 g kiaulienos faršo.
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai.
  • 200 g lašinukų.
  • 300 g grietinės.
  • 2 kiaušiniai.
  • 2 arbatiniai šaukšteliai druskos.
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų.

Paruošimas

  • Nuskusite bulves ir sutarkuosite jas smulkia tarka arba elektriniu tarkavimo įrenginiu.
  • Nuspausite tarkuotų bulvių masę per marlę, kad pašalintumėte skystį.
  • Į nuspaustą bulvių masę įmaišysite kiaušinius ir pusę arbatinio šaukštelio druskos.
  • Sumaišysite faršą su smulkiai pjaustytu svogūnu, druska ir pipirais.
  • Iš bulvių masės formuosite blynus, į vidų dėsite faršo ir suformuosite ovalo formos cepelinus.
  • Užvirsite didelį puodą pasūdyto vandens.
  • Atsargiai sudėsite cepelinus į verdantį vandenį ir virsite 25-30 minučių ant vidutinės ugnies.
  • Tuo metu paruošite padažą: supjaustykite lašinukus kubeliais ir pakepinkite.
  • Į pakepintus spirgučius sudėsite smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepinsite iki auksinės spalvos.
  • Į spirgučius su svogūnais įmaišysite grietinę, paskaninkite druska ir pipirais.
  • Išgriebsite išvirusius cepelinus ir patieksite su paruoštu padažu.
  • Santrauka: Tarkuotų bulvių cepelinai su mėsa ir svogūnų-spirgučių padažu yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris reikalauja laiko ir kruopštumo, tačiau rezultatas pranoksta visus lūkesčius. Šis receptas yra puikus pasirinkimas norint nustebinti šeimą ar svečius tikru lietuvišku skoniu. Laikantis visų gaminimo taisyklių ir patarimų, cepelinai bus standūs, skanūs ir nesuirs verdant.

2 komentarai apie “Tarkuotų bulvių cepelinai su mėsa ir svogūnų-spirgučių padažu”

Average
5 Based On 2

Parašykite komentarą