- Paruošimas: 30 min
- Porcijos: 5
Mieliniai blynai – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris sužavi savo purumu, storumu ir nepakartojamu skoniu. Šie blynai yra neatsiejama tradicinių švenčių, ypač Užgavėnių, dalis, tačiau jie puikiai tinka ir kasdieniams pusryčiams ar desertui. Jų paruošimas reikalauja šiek tiek laiko dėl tešlos kildinimo, tačiau rezultatas atperka pastangas.
Galimos ingredientų alternatyvos:
- Miltai: Galite naudoti kvietinius miltus arba speltos miltus, kurie suteiks blynams švelnesnį skonį.
- Pienas: Pieną galima pakeisti augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų ar sojų, ypač jei netoleruojate laktozės.
- Sviestas: Vietoj sviesto galite naudoti kokosų aliejų, kuris suteiks subtilų kokosų aromatą.
- Cukrus: Baltąjį cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi arba medumi, tačiau atkreipkite dėmesį, kad medus gali šiek tiek pakeisti tešlos konsistenciją.
Patiekalo gaminimo patarimai:
- Tešlos konsistencija: Tešla turėtų būti tiršta, panaši į grietinę. Jei ji per skysta, blynai neiškils; jei per tiršta – bus sunku formuoti.
- Kildinimas: Tešlą laikykite šiltoje vietoje, vengiant skersvėjų. Jei namuose vėsu, galite įkaitinti orkaitę iki 30–40 °C, išjungti ją ir įdėti tešlą kildinimui.
- Kepimas: Kepkite blynus ant vidutinės ugnies, kad jie spėtų iškepti viduje ir nesudegtų išorėje. Naudokite nedidelį kiekį aliejaus arba sviesto, kad blynai nebūtų per riebūs.
Kalorijos:
Apytiksliai, visas patiekalas turi apie 2500 kcal, o viena porcija (iš 5) – apie 500 kcal.
Receptui reikės:
3 keptuvėms blynų:
- Kvietiniai miltai: 500 g
- Pienas: 400 ml
- Sausos mielės: 7 g
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Cukrus: 2 v. š.
- Augalinis aliejus: 2 v. š. (plius papildomai kepimui)
- Druska: ½ a. š.
Paruošimas
- Pieno paruošimas: Pieną pašildykite iki maždaug 37 °C temperatūros (kad būtų šiltas, bet ne karštas). Į jį įberkite cukrų ir gerai išmaišykite, kol cukrus ištirps.
- Sausų ingredientų paruošimas: Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, sausas mieles ir druską.
- Tešlos maišymas: Į miltų mišinį supilkite šiltą pieną su ištirpintu cukrumi. Įmuškite kiaušinius ir įpilkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Viską gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę, tirštą ir klampią tešlą.
- Tešlos kildinimas: Uždengkite dubenį su tešla švariu virtuviniu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų. Tai gali užtrukti apie 1–2 valandas, kol tešla padvigubės.
- Tešlos paruošimas kepimui: Pakilusią tešlą švelniai permaišykite, kad pašalintumėte susidariusias oro pūsleles.
- Blynų kepimas: Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir įpilkite šiek tiek aliejaus. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę, formuodami blynus. Kepkite iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos.
- Santrauka: Šie stori, purūs ir pasipūtę mieliniai blynai yra puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniams pusryčiams. Jų paruošimas reikalauja šiek tiek laiko dėl tešlos kildinimo, tačiau rezultatas – minkšti ir gardūs blynai – tikrai to vertas. Patiekite juos su mėgstamais priedais, tokiais kaip uogienė, medus ar grietinė, ir mėgaukitės tradiciniu lietuvišku skoniu.
Geras receptas. Nenuvylė.