- Paruošimas: 30 min
- Gaminimas: 10 min
- Porcijos: 12
Samosos yra tradiciniai indiški pyragėliai, kurie yra itin populiarūs dėl savo skanaus ir aromatingo įdaro bei traškios tešlos. Šis patiekalas yra ne tik puikus užkandis, bet ir puiki pietų ar vakarienės alternatyva. Indijoje samosos dažnai patiekiamos įvairiuose renginiuose, šventėse ar tiesiog kaip užkandis gatvėje. Pagrindinis šio recepto ingredientas yra daržovės, kurios yra naudingos žmogaus organizmui dėl savo vitaminų ir maistinių medžiagų.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje pievagrybių galima naudoti šviežius žirnelius ar bulves.
- Ghee sviestą galima pakeisti lydytu sviestu arba augaliniu aliejumi.
- Vietoje morkų ir kopūstų galima naudoti saldžiąsias bulves ar žiedinį kopūstą.
Patiekalo gaminimo patarimai
Tešlą minkykite iki vientisos masės ir leiskite jai pailsėti, kad ji būtų elastinga ir lengvai formuotųsi. Įdarą kepkite tol, kol daržovės taps minkštos, bet nepraras savo struktūros.
Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai
Daržovės, naudojamos įdare, yra puikus vitaminų A, C ir K šaltinis, taip pat suteikia reikalingų maistinių skaidulų. Tačiau kepimas aliejuje gali padidinti patiekalo kalorijų kiekį, todėl rekomenduojama saikingai mėgautis šiuo gardumynu.
Kalorijos
- Visame patiekale yra apie 1500 kalorijų.
- Vienoje porcijoje (viename pyragėlyje) yra apie 125 kalorijos.
Receptui reikės:
Tešlai:
- Miltai: 350 g
- Ghee sviestas: 85 g
- Vanduo: 150 ml
- Druska: 1 a. š.
Įdarui:
- Morkos: 2 vidutinės
- Kopūstas: 200 g
- Pievagrybiai: 150 g
- Česnakas: 4-5 skiltelės
- Garam masala: 1 a. š.
- Muskato riešutas: 1/4 a. š.
- Ciberžolė: 1/2 a. š.
- Kalendra: 1/2 a. š.
- Druska: pagal skonį
- Pipirai: pagal skonį
- Ghee sviestas kepimui: 2 v. š.
- Aliejus kepimui: 200 ml
Paruošimas
- Tešlos paruošimas: Ištirpdykite sviestą ir leiskite jam pravėsti. Miltus sumaišykite su druska ir įpilkite vandens.
- Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų. Palikite tešlą pastovėti.
- Įdaro paruošimas: Morkas, kopūstą ir pievagrybius susmulkinkite.
- Keptuvėje ištirpdykite ghee sviestą, pridėkite prieskonius ir smulkintą česnaką. Kepkite tol, kol prieskoniai išleis aromatą.
- Tada pridėkite morkas ir kepkite, kol jos taps minkštos.
- Tada pridėkite kopūstą ir galiausiai pievagrybius. Kepkite, kol daržovės taps minkštos ir įdaras bus paruoštas.
- Pyragėlių formavimas: Iškočiokite tešlą ir stikline ar puodeliu išspauskite apskritimus. Į kiekvieną apskritimą dėkite įdarą ir formuokite pyragėlius.
- Kepimas: Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir kepkite pyragėlius iš visų pusių, kol jie taps auksinės spalvos. Ištraukus pyragėlius, nusausinkite juos ant popieriaus.
- Santrauka: Samosos yra skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti gaminamas su įvairiais įdarais pagal jūsų skonį. Šis receptas pateikia klasikinį samosų variantą su daržovių įdaru, kuris yra lengvai pritaikomas ir keičiamas pagal jūsų pageidavimus. Svarbiausia yra laikytis pagrindinių gaminimo principų ir leisti savo kūrybiškumui pasireikšti. Mėgaukitės šiuo indišku skanėstu tiek šiltu, tiek atvėsusiu!
Gaminau ir viskas čia gerai gavosi.