Plikytos tešlos vyniotinis su grietinėlės ir sūdytos karamelės kremu

  • Paruošimas: 45 min
  • Gaminimas: 20 min
  • Porcijos: 8
Plikytos tešlos vyniotinis su grietinėlės ir sūdytos karamelės kremu yra puikus prancūziškos konditerijos pavyzdys, kuris atkeliavo į Lietuvos virtuvę ir greitai tapo mėgstamu desertu. Šis elegantiškas ir purus skanėstas pasižymi lengvu, oringu tešlos pagrindu ir kreminiu, saldžiu įdaru, kuris tirpsta burnoje. Tradiciškai plikytos tešlos gaminiai reikalauja tam tikro įgūdžio ir precizijos, tačiau sekdami šį receptą, net ir pradedantieji kulinarai gali pasiekti nuostabių rezultatų. Vyniotinis puikiai tinka šventiniam stalui, ypatingoms progoms arba tiesiog sekmadienio popietei su šeima prie kavos ar arbatos puodelio. Kontrastas tarp lengvos plikytos tešlos ir sodraus, šiek tiek sūroko karamelės kremo sukuria tobulą skonių harmoniją, kuri nepaliks abejingų. Šis desertas taip pat gali būti puikiai modifikuojamas pagal sezoniškumą – vasarą papildykite šviežiomis uogomis, rudenį – obuoliais ar kriaušėmis.

Galimos ingredientų alternatyvos
Gaminant šį desertą, galite eksperimentuoti su keliomis ingredientų alternatyvomis. Vietoj įprasto pieno galima naudoti migdolų pieną, kas suteiks subtilų riešutų poskonį. Jei neturite sviesto, galite pakeisti jį kokosų aliejumi, tačiau tuomet tešla gali būti šiek tiek tankesnė. Miltus galima pakeisti universaliais spelta miltais arba dalį jų pakeisti kukurūzų krakmolu, kad tešla būtų dar lengvesnė. Kiaušinius galima pakeisti prekiniais kiaušinių pakaitalais, jei turite alergiją. Kremui galima naudoti ne tik grietinėlę, bet ir maskarponės sūrį, riebų graikiškį jogurtą ar kokosų grietinėlę veganiškai versijai. Sūdytą karamelę galite pasigaminti patys arba pakeisti ją medumi su druska, klevų sirupu ar šokolado kremu.

Patiekalo gaminimo patarimai
Gaminant plykytą tešlą, svarbu kruopščiai sekti temperatūros režimą – skystis turi užvirti, bet neišgaruoti. Kai pilate miltus, maišykite itin intensyviai, kad išvengtumėte gumuliukų. Tešla bus tinkamos konsistencijos, kai ją maišant mediniame šaukšte ar puodo krašte paliks ploną plėvelę. Kiaušinius būtinai įmaišykite po vieną ir tik tada, kai ankstesnis jau visiškai įsimaišęs. Prieš kepimą, leiskite orkaitei gerai įkaisti. Kepimo metu labai svarbu neatidarinėti orkaitės durų bent pirmas 15 minučių, kitaip tešla gali subliūkšti. Kremo plakimui naudokite šaltą grietinėlę ir šaltus indus – taip ji geriau suplaks. Vyniotinį pildykite tik visiškai atvėsusį, kitaip kremas gali ištirpti.

Kalorijos
Bendra viso patiekalo kalorijų vertė yra apie 3200 kcal. Vienoje porcijoje (dalinant į 8 porcijas) yra apie 400 kcal. Šis desertas yra gana kaloringas dėl didelio riebalų kiekio grietinėlėje, svieste ir kiaušiniuose, todėl rekomenduojama mėgautis saikingai.

Receptui reikės:

  • Pienas: 125 gr
  • Vanduo: 125 gr
  • Sviestas: 100 gr
  • Miltai: 150 gr
  • Cukrus: 30 gr
  • Druska: žiupsnis
  • Kiaušiniai: 5 vnt
  • Riebios grietinėlės plakimui: 200 gr
  • Sūdyta karamelė: 100 gr

Paruošimas

  • Pirmiausia paruoškite visus ingredientus ir pasverkite juos tiksliai pagal receptą.
  • Į vidutinio dydžio puodą supilkite pieną, vandenį ir įdėkite supjaustytą gabalėliais sviestą.
  • Uždėkite puodą ant vidutinės ugnies ir kaitinkite, kol skystis užvirs ir sviestas visiškai ištirps.
  • Kai tik skystis užverda, nuimkite nuo ugnies ir iš karto suberkite visus miltus.
  • Energingai maišote mediniu šaukštu, kol masė susitrauks į vientisą guzą ir nebesimatys miltų pėdsakų.
  • Grąžinsite puodą ant labai mažos ugnies ir toliau maišysite apie 1-2 minutes, kol tešla pradės lengvai atsiskirti nuo puodo sienelių.
  • Perkelkite tešlą į maišyklės dubenį ir leiskite jai šiek tiek atvėsti (apie 5 minutes).
  • Įbersite cukrų ir žiupsnį druskos, tada įjungsite maišyklę ant vidutinio greičio.
  • Po vieną įmušite kiaušinius, kiekvieną kartą palaukdami, kol ankstesnis kiaušinis visiškai įsimaišys į tešlą, prieš dedant kitą.
  • Tešlą maišyti reikia tol, kol ji taps glotni, blizgi ir vidutinio tirštumo – pakėlus šaukštą, masė turi lėtai nutekėti žemyn.
  • Paruoštą tešlą sudėsite į konditerinius maišelius su apvaliu antgaliu.
  • Kepimo skardą išklojate kepimo popieriumi ir spaudžiate tešlą formuodami stačiakampį, maždaug 30×40 cm dydžio.
  • Įkaitinsite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus temperatūros.
  • Kepsite 20 minučių, neatidarydami orkaitės durelių.
  • Iškepusią tešlą atsargiai išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių.
  • Kremui paruošti suplakate šaltą riebią grietinėlę iki standžių putų.
  • Atsargiai įmaišote sūdytą karamelę į plaktą grietinėlę, išlaikydami kremą purų.
  • Atvėsusį tešlos pagrindą apverčiate ant naujo kepimo popieriaus lapo taip, kad apačia būtų viršuje.
  • Tolygiai paskirstote paruoštą kremą ant tešlos pagrindo, palikdami mažą kraštą nepateptą.
  • Naudodamiesi kepimo popieriumi, atsargiai susukate vyniotinį, pradėdami nuo trumpojo krašto.
  • Susukdami vyniotinį, atsargiai spaudžiate, kad kremas nepabėgtų, bet ir per daug nesuspaustumėte tešlos.
  • Suvyniotą desertą įdėsite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, kad kremas sustingtų.
  • Prieš patiekdami, vyniotinį galite puošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais arba pabarstyti cukraus pudra.
saldus vyniotinis su skaniu kremu
saldus vyniotinis su skaniu kremu

1 komentaras apie “Plikytos tešlos vyniotinis su grietinėlės ir sūdytos karamelės kremu”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą