- Paruošimas: 25 min
- Porcijos: 4
Šis autentiškas itališkas patiekalas su lietuvišku prieskoniu yra tobulas pasirinkimas tiems, kurie vertina sveiką mitybą, bet nenori atsisakyti gardaus maisto. Pilno grūdo makaronai suteikia patiekalui ne tik maistinės vertės, bet ir sotumo jausmą, o natūralus pomidorų padažas su subtiliu muskato riešuto aromatu sukuria harmoningą skonių derinį. Šis receptas yra puikus būdas į savo mitybą įtraukti daugiau skaidulų ir antioksidantų, išlaikant klasikinį itališko maisto skonį.
Galimos ingredientų alternatyvos
Pilno grūdo makaronus galima pakeisti avinžirnių, lęšių arba kukurūzų miltų makaronais. Kietąjį sūrį (parmezaną) galima pakeisti pekorino romano arba džiovintu lietuvišku sūriu. Šviežius pomidorus galima pakeisti konservuotais, nuluptais pomidorais. Muskatą galima pakeisti cinamonu arba kardamonu, nors skonis bus šiek tiek kitoks.
Patiekalo gaminimo patarimai
Verdant pilno grūdo makaronus, svarbu nepervirti – jie turi išlikti al dente. Padažą rekomenduojama gaminti kol verda makaronai, kad patiekalas būtų patiekiamas karštas. Prieš nusunkiant makaronus, būtinai išsaugokite dalį virimo vandens – jis pravers skiedinant padažą.
Kalorijos
- Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 2400 kcal.
- Vienos porcijos kalorijų kiekis: 600 kcal.
Receptui reikės:
- Makaronai: 400 g pilno grūdo makaronų.
- Pomidorai: 800 g prinokusių pomidorų.
- Česnakas: 4 skiltelės.
- Svogūnas: 1 vidutinis.
- Alyvuogių aliejus: 4 šaukštai.
- Muskato riešutas: 1/4 arbatinio šaukštelio.
- Kietasis sūris: 100 g.
- Bazilikas: 1 puodelis šviežių lapelių.
- Druska: 1 arbatinis šaukštelis.
- Juodieji pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio.
Paruošimas
- Į didelį puodą pripilame vandens, įberiame druskos ir užkaičiame ant stiprios ugnies.
- Svogūną smulkiai supjaustome, česnaką sutraiškome.
- Dideliame prikaistuvyje įkaitiname alyvuogių aliejų ir sudedame svogūnus – kepame, kol jie taps permatomi.
- Įdedame česnaką ir pakepame dar minutę, kol pasklinda aromatas.
- Pomidorus nuplauname, supjaustome kubeliais ir sudedame į prikaistuvį.
- Įberiame druskos, pipirų ir tarkuoto muskato riešuto – maišome ir verdame ant vidutinės ugnies 15 minučių.
- Verdančiame vandenyje išverdame makaronus pagal pakuotės nurodymus (paprastai 8-10 minučių).
- Prieš nusunkiant makaronus, išsaugome 1 puodelį virimo vandens.
- Nusunktus makaronus sudedame į padažą, įpilame šiek tiek išsaugoto vandens ir gerai išmaišome.
- Baziliko lapelius susmulkiname ir įmaišome į patiekalą.
- Patiekiame karšta, apibarstome tarkuotu kietuoju sūriu.
- Santrauka: Šis sveikatai palankus ir skanus patiekalas yra puikus pasirinkimas šeimai ar svečiams. Pilno grūdo makaronai su šviežiu pomidorų padažu ne tik sotūs, bet ir maistingi. Tarkuotas muskato riešutas suteikia ypatingą aromatą, o kietasis sūris užbaigia šį tobulą itališką patiekalą. Receptas yra lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus ir asmeninius skonio poreikius.
Paprasta, bet skanu. 🙂