- Paruošimas: 10 min
- Porcijos: 6
Paukščių pienas – tai desertas, kuris daugeliui primena vaikystės šventes ir šeimos susibūrimus. Šis lengvas ir purus skanėstas, pagamintas iš kiaušinių baltymų ir želatinos, yra tikras saldumynų klasikas, mėgstamas tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Nors tradiciškai paukščių pienas gaminamas iš kelių paprastų ingredientų, šiuolaikinėje virtuvėje atsiranda įvairių šio deserto variacijų, praturtintų skirtingais skoniais ir tekstūromis.
Galimos ingredientų alternatyvos:
- Kiaušinių baltymai: Jei norite išvengti žalių kiaušinių naudojimo dėl salmoneliozės rizikos, galite rinktis pasterizuotus kiaušinių baltymus arba naudoti augalinius baltymų pakaitalus.
- Želatina: Vegetarai ar veganai gali naudoti agarą – augalinės kilmės želatinos alternatyvą, kuri suteiks desertui panašią tekstūrą.
- Cukrus: Cukraus kiekį galite reguliuoti pagal savo skonį arba pakeisti jį medumi, klevų sirupu ar kitais natūraliais saldikliais.
Patiekalo gaminimo patarimai:
- Želatinos paruošimas: Svarbu želatiną tinkamai išbrinkinti ir ištirpinti, kad desertas būtų vientisos tekstūros. Nepamirškite, kad želatina neturi užvirti, nes tai gali sumažinti jos stingimo savybes.
- Baltymų plakimas: Baltymus plakite iki standžių putų, tačiau neperplakite, kad jie netaptų sausi. Įpilant cukrų, darykite tai palaipsniui, kad masė išliktų puri.
- Stingdymas: Paruoštą masę pilkite į norimos formos indą ir palikite šaldytuve bent 3 valandoms, kad desertas pilnai sustingtų.
Kalorijos:
Apytiksliai, visas desertas turi apie 800 kalorijų, o viena porcija (iš 6) – apie 133 kalorijas.
Receptui reikės:
~ 1,5 litro deserto:
- Kiaušinių baltymai: 6 vnt
- Želatina: 6 a. š. (+ 100 ml vandens išbrinkinti)
- Cukrus: 4 v. š. (kiekį galite reguliuoti pagal save)
- Citrinos rūgštelė: geras žiupsnis
Paruošimas
- Želatinos paruošimas: Želatiną užpilkite 100 ml vandens ir palikite brinkti pagal pakuotės nurodymus.
- Baltymų plakimas: Kiaušinių baltymus plakite, kol susidarys standžios putos. Palaipsniui, nuolat plakdami, suberkite cukrų ir citrinos rūgštelę. Reguliuokite saldumą pagal savo skonį.
- Želatinos ištirpinimas: Išbrinkusią želatiną ištirpinkite garų vonelėje, tačiau neužvirinkite. Leiskite šiek tiek atvėsti.
- Masės sujungimas: Plona srovele, nuolat maišydami, supilkite atvėsusią želatiną į baltymų masę. Gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
- Stingdymas: Paruoštą masę supilkite į pasirinktą indą ir padėkite į šaldytuvą bent 3 valandoms, kad sustingtų.
- Patiekimas: Sustingusį desertą galite aplieti tirpintu šokoladu arba pabarstyti šaltyje džiovintomis avietėmis pagal savo skonį.
- Santrauka: Paukščių pienas – tai lengvas ir purus desertas, primenantis vaikystės šventes. Jį lengva paruošti, naudojant paprastus ingredientus, o pritaikius alternatyvas, galima sukurti įvairias šio deserto variacijas. Svarbiausia laikytis gaminimo patarimų, kad rezultatas būtų tobulas. Vienoje porcijoje yra apie 133 kalorijas, todėl tai puikus pasirinkimas saldumynų mėgėjams, siekiantiems lengvesnio deserto.
Lygiai taip pat gaminu. Geras receptas. 🙂