Porcijos: 5
Gaminimo laikas: 30 min.
Kepimo laikas: 90 min.
Mėsos troškinys su bulvėmis, dar vadinamas čenakais, yra vienas tų patiekalų, kuris suteikia namams jaukumo ir šilumos. Tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kurio aromatas pripildo virtuvę šilumos ir malonumo jausmo. Čenakai yra puikus pasirinkimas, kai norisi išsaugoti natūralų ingredientų skonį ir kartu turėti maistingą bei sotų patiekalą. Šis patiekalas yra idealus šeimos vakarienei ar draugų susibūrimams.
Kiauliena, kaip pagrindinis ingredientas, yra puikus baltymų šaltinis, suteikiantis energijos ir stiprinantis raumenų sistemą. Derinant su bulvėmis, morkomis ir kitomis daržovėmis, gauname visavertį ir subalansuotą patiekalą. Čenakai taip pat pasižymi paprastu paruošimu – tereikia sudėti visus ingredientus į keramikinius indelius, ir orkaitė atliks didžiąją dalį darbo.
- Kiauliena gali būti pakeista vištiena, kalakutiena arba net sojų gabalėliais, jei pageidaujate vegetariško varianto.
- Bulves galima pakeisti saldžiomis bulvėmis arba smulkintomis cukinijomis.
- Pomidorų padažas gali būti pakeistas smulkintais šviežiais pomidorais arba konservuotais pomidorais be priedų.
- Grietinė – puikus pakaitalas yra graikiškas jogurtas arba augalinė grietinėlė.
- Bulvių prieskoniai – juos galite pakeisti Provanso žolelėmis arba kmynais.
- Rinkitės šviežią mėsą ir daržoves, kad patiekalas būtų kuo gardesnis.
- Norint išgauti sodresnį skonį, prieš dedant ingredientus į čenakines, viską šiek tiek apkepkite.
- Jei mėgstate aštresnį skonį, įpilkite žiupsnelį aitriųjų paprikų miltelių.
- Čenakinių vidų galite lengvai patepti sviestu, kad troškinys nepriliptų.
- Bendras kalorijų kiekis: ~3200 kcal
- Vienoje porcijoje: ~640 kcal
Ingredientai:
- Kiaulienos kumpis: 1 kg
- Bulvės: 10 vnt.
- Morkos: 3 vnt.
- Svogūnai: 2 vnt.
- Česnako skiltelės: 5 vnt.
- Pomidorų padažas: 5 v. š.
- Grietinė: 5 v. š.
- Druska: pagal skonį
- Pipirai: žiupsnelis
- Bulvių prieskoniai: 2 a. š.
- Vanduo: 0,5 l
- Aliejus: šlakelis
Instrukcijos:
- Pasiruošimas: Kiaulieną supjaustykite mažais kąsnio dydžio gabaliukais. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Daržovės: Nuskuskite bulves, morkas, svogūnus ir česnaką. Bulves supjaustykite kubeliais, morkas – griežinėliais, svogūną ir česnaką – smulkiais gabalėliais.
- Pakepinimas: Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Sudėkite svogūnus, česnakus ir morkas. Kepkite, kol daržovės suminkštės.
- Tada sudėkite mėsos gabalėlius ir kepkite, kol jie gražiai apskrus.
- Bulvės: Pabarstykite bulves druska ir prieskoniais, gerai išmaišykite.
- Čenakinių paruošimas: Į kiekvieną keraminį indelį sudėkite po lygiai bulves, mėsą ir apkepintas daržoves.
- Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės ir pomidorų padažo. Užpilkite vandeniu, kad jis pasiektų maždaug 2/3 čenakinės tūrio.
- Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros. Troškinkite indelius apie 1 valandą 30 minučių, kol mėsos ir daržovių skoniai susijungs.
- Patiekimas: Patiekite čenakus tiesiai iš orkaitės su mėgstamu duonos gabalėliu ar šviežiomis salotomis šalia.
- Santrauka: Mėsos troškinys su bulvėmis keramikiniuose indeliuose yra klasikinis patiekalas, kuris ne tik pasotina, bet ir praturtina jūsų dieną šiluma bei gardžiu aromatu. Lengvai pritaikomas pagal ingredientus, šis receptas tiks tiek šeimos vakarienei, tiek ypatingoms progoms. Gaminimo procesas – paprastas, o rezultatas – nepriekaištingas.

Skaniau ir nesugalvosi. Puikus receptas. Ačiū. 😉