Keptas karšis orkaitėje su lašinukais

  • Paruošimas: 10 min
  • Gaminimas: 30 min
  • Porcijos: 4

„Keptas karšis orkaitėje su lašinukais“ yra ne tik puikus pasirinkimas gurmaniškam vakarienei, bet ir sveikas bei maistingas patiekalas, kuris lengvai paruošiamas namuose. Žuvis, ypač karšis, yra puikus baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir kitų svarbių mikroelementų šaltinis. Šios maistinės medžiagos yra būtinos sveikatai palaikyti, jos padeda stiprinti imunitetą, gerina smegenų funkciją ir širdies bei kraujagyslių sistemą. Tuo tarpu lašinukai arba šoninė suteikia patiekalui unikalų, dūminį skonį ir traškumą, kuris puikiai dera su minkšta ir sultinga žuvies tekstūra. Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas ne tik šeimos vakarienei, bet ir ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti svečius išskirtiniu skoniu. Iš viso šiame patiekale yra apie 1200 kalorijų, o vienoje porcijoje – apie 300 kalorijų.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jeigu neturite karšio arba norite išbandyti kitokią žuvį, galite rinktis lydeką, menkę ar lašišą. Šie variantai taip pat puikiai tinka kepti orkaitėje ir derinti su rūkytais lašinukais. Vietoje šalto rūkymo lašinukų arba šoninės galite naudoti ir pancettą arba šoninę be rūkymo, jeigu norite švelnesnio skonio. Žuvų prieskonius su žolelėmis galite pakeisti prieskonių mišiniu, kuriame dominuoja krapai, citrina ir česnakas, o rūkytą druską galima pakeisti Himalajų druska, kuri suteiks kitokio skonio variaciją.

Patiekalo gaminimo patarimai

Keičiant žuvį, svarbu atsižvelgti į jos storį ir kepimo laiką. Pavyzdžiui, storesnė žuvis, tokia kaip lašiša, gali reikalauti ilgesnio kepimo laiko – apie 35-40 minučių. Be to, norint suteikti žuviai dar daugiau skonio, ją galima pamarinuoti su citrinų sultimis, česnaku ir alyvuogių aliejumi. Taip pat svarbu, kad kepimo metu žuvis nepriliptų prie skardos – rekomenduojama naudoti kepimo popierių arba silikoninį kilimėlį.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Patiekalo pagrindinis ingredientas – karšis – yra labai naudingas žmogaus organizmui. Omega-3 riebalų rūgštys padeda sumažinti uždegimą, mažina kraujo spaudimą ir gerina smegenų veiklą. Tačiau rūkyti lašinukai turi didesnį sočiųjų riebalų kiekį, todėl šį patiekalą reikėtų valgyti saikingai, kad būtų išlaikytas balansas tarp sveiko maisto ir mėgavimosi skoniais.

Kalorijos
Iš viso patiekale yra apie 1200 kalorijų. Viena porcija turi apie 300 kalorijų.

Receptui reikės:

  • Karšis: 1 vnt (apie 1 kg)
  • Žuvų prieskoniai su žolelėmis: 1 a. š.
  • Lauro lapeliai: saujelė
  • Druska: žiupsnis
  • Rūkyta druska dribsniai: žiupsnis (iš Druskos namai)
  • Šalto rūkymo lašinukai arba šoninė: kelios juostelės

Paruošimas

  • Pradėkite nuo karšio paruošimo: žuvį kruopščiai išvalykite, nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Žuvį iš abiejų pusių pabarstykite žuvų prieskoniais su žolelėmis ir įtrinkite šiek tiek druskos.
  • Leiskite žuviai pasimarinuoti 30 minučių iki 1 valandos šaldytuve, kad prieskoniai įsigertų.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos išdėliokite lauro lapelius toje vietoje, kur dėsime žuvį. Tai suteiks papildomą aromatą kepimo metu.
  • Ant lauro lapų padėkite marinuotą karšį. Ant žuvies viršaus tolygiai paskleiskite plonai supjaustytus šalto rūkymo lašinukus arba šoninę, kad suteiktumėte žuviai dūminio skonio.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 170°C temperatūros. Įdėkite skardą su paruošta žuvimi į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių, kol lašinukai taps traškūs, o žuvis pilnai iškeps.
  • Iškepusį karšį išimkite iš orkaitės, leiskite kelias minutes pastovėti ir tada apibarstykite rūkytos druskos dribsniais. Papuoškite patiekalą šviežiais žalumynais ir citrinos griežinėliais.
  • Patiekite iš karto, mėgaudamiesi šio skanėsto unikaliu skoniu. Skanaus!
  • Santrauka: „Keptas karšis orkaitėje su lašinukais“ yra maistingas, lengvai paruošiamas ir ypatingo skonio patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventinėms progoms. Patiekalas praturtintas omega-3 riebalų rūgštimis, baltymais ir kitais svarbiais mikroelementais, todėl jis naudingas sveikatai, tačiau svarbu išlaikyti saikingą jo vartojimą dėl lašinukuose esančių sočiųjų riebalų. Išbandykite šį receptą ir nustebinkite savo artimuosius ypatingu skoniu!
kepta žuvis orkaitėje su lašinukais
kepta žuvis orkaitėje su lašinukais

 

iškeptas karšis orkaitėje su lašinukais
iškeptas karšis orkaitėje su lašinukais

1 komentaras apie “Keptas karšis orkaitėje su lašinukais”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą