Dirbtiniu būdu išauginti grybai – pievagrybiai ir kreivabudės – patys vertingiausi. Jauni pievagrybiai lenktomis kepurėlėmis arba šiek tiek ūgtelėję yra baltomis kepurėlėmis, senesni grybai būna šiek tiek rausvos arba rusvos spalvos. Kreivabudės – balsvi, pilki arba žalsvi piltuvėlio formos valgomi grybai.
Miško grybai sudaro tik dešimtadalį visų pasaulyje valgomų grybų. Grybauti visada patariama miško gilumoje, nes pakelėse surinktuose grybuose yra daug sunkiųjų metalų sankaupų. Tai ypač liečia pievagrybius, augančius trąšiose pievose ar miškuose, todėl visada būtina nulupti jų kepurėlių odelę. Vienam suaugusiam asmeniui per savaitę galima suvalgyti ne daugiau negu 250 g miško grybų, vaikams-žinoma mažiau.
Kokius grybus galima užšaldyti?
Užšaldyti galima baravykus, pievagrybius, kelmučius, kreivabudės, voveraites ir įvairių rūšių kazlėkus.
Šaldome grybus
- Grybus nuvalyti peiliu (jei reikia, nuplauti šaltu vandeniu), perpjauti pusiau ir išpjauti pažeistas vietas.
- Puode užvirinti 5 l vandens su 1 g citrinų rūgšties. Į verdantį vandeni porcijomis suversti grybus (vienai porcijai imti ne daugiau negu 500 g grybų). Virti ant stiprios ugnies. Po 2 minučių grybus išgriebti, nulieti šaltu vandeniu ir nuvarvinti sietelyje. Grybų sunką perkošti per tankų sietelį.
- Grybus supjaustyti griežinėliais, glaudžiai sudėti į tinkamo dydžio plastiko dėžutes ir užpilti nuoviru. Kai nuoviras visai atvės, dėžutes uždaryti sandariais dangteliais ir įdėti į šaldiklį. Užšaldytus grybus galima laikyti apie 8 mėnesius.
Užšaldytus grybus suversti į karštą sriubą arba padažą ir šiek tiek pavirti ant vidutinės ugnies. Po 5 minučių grybai atšils. Apkepams skirtus grybus atšildyti pamažu, nuvarvinti sietelyje ir nusausinti.