- Paruošimas: 30 min
- Porcijos: 4
Jūros lydeka troškinta su daržovėmis ir grietinėle – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori skanaus, sotu, bet kartu ir lengvo patiekalo. Šis receptas primena namus, vaikystę ir jaukius vakarus prie stalo, kai mama ar močiutė ruošdavo kvapnius troškinius su šviežiomis daržovėmis. Jūros lydeka – švelnaus skonio ir lengvai paruošiama žuvies rūšis, kuri puikiai dera su kreminiais padažais ir traškiomis daržovėmis. Tai patiekalas, kuris tinka tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms, nes jo skonis yra subalansuotas, o gamyba – nesudėtinga.
Be to, šiame recepte gausu maistingų ingredientų – morkos, porai ir svogūnai suteikia organizmui reikalingų vitaminų, o grietinė ir kukurūzų miltai prideda kremiškumo bei subtilaus skonio. Net jei nesate patyręs virtuvės šefas, sekdami šį receptą, nesunkiai sukursite nuostabų patiekalą.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Jūros lydeka – galite pakeisti kitomis baltomis žuvimis, tokiomis kaip menkė, starkis ar paltusas.
- Grietinėlė (30%) – vietoj jos galima naudoti kokosų pieną arba liesesnę grietinėlę.
- Kukurūzų miltai – galima pakeisti kvietiniais miltais.
- Daržovės – vietoj poro galite naudoti salierų stiebus.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Kad jūros lydeka išliktų sultinga, svarbu jos neperkepti.
- Jei norite intensyvesnio skonio, galite pridėti citrinos sulčių ar lengvai apkepti žuvį su sviestu.
- Jei norite traškesnės plutos, galite išbandyti dvigubą paniravimą miltuose arba pridėti šiek tiek maltų džiūvėsėlių.
Kalorijos
- Iš viso patiekale: ~1400 kcal
- Vienoje porcijoje: ~350 kcal
Receptui reikės:
- Jūros lydeka: 500 g
- Morkos: 2 vnt.
- Poras: 1 vnt.
- Svogūnas: 1 vnt.
- Druska: pagal skonį
- Pipirai: žiupsnelis
- Augalinis aliejus (kepimui): pagal poreikį
- Grietinėlė (30% riebumo): 300 ml
- Krapai: ryšulėlis
- Kukurūzų miltai (apvoliojimui): pagal poreikį
Paruošimas
- Jūros lydeką gerai nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Pabarstykite druska, pipirais ir palikite marinuotis apie 30 min., kad žuvies skonis sustiprėtų.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
- Žuvies gabalėlius apvoliokite kukurūzų miltuose, kad susidarytų lengva traški plutelė.
- Į įkaitintą keptuvę sudėkite žuvį ir kepkite iš abiejų pusių, kol ji taps auksinės spalvos ir gražiai apskrus.
- Tuo metu pasiruoškite daržoves: morkas sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite, o porą supjaustykite griežinėliais.
- Kitoje keptuvėje arba puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir suberkite daržoves. Kepinkite ant vidutinės ugnies, kol jos taps minkštos ir išleis savo aromatą.
- Kai daržovės bus beveik paruoštos, įpilkite grietinėlės, išmaišykite ir palaukite, kol padažas šiek tiek sutirštės.
- Sudėkite keptus jūros lydekos gabalėlius į troškinį, uždenkite dangčiu ir troškinkite dar apie 5-7 minutes, kad visi skoniai susijungtų.
- Prieš patiekiant, pabarstykite šviežiais krapais ir patiekite su virtais ryžiais, bulvėmis arba šviežiomis daržovėmis.
- Santrauka: Jūros lydeka troškinta su daržovėmis ir grietinėle – tai ne tik sotus ir skanus patiekalas, bet ir maistingas pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarienei. Kreminis padažas, kvapnios daržovės ir švelni žuvis sukuria subalansuotą skonį, kurį pamėgs visa šeima. Šį patiekalą lengva paruošti, o jo skonis primins jaukius namus ir vaikystės prisiminimus. Išbandykite šį receptą ir nustebinkite artimuosius gardžiu bei maistingu troškiniu!

Oi kaip skanu. Lydeka man yra žuvų karalienė. Ačiū!