- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 15 min
- Porcijos: 4
“Jautiena su daržovėmis kiniškai” – tai puikus pasirinkimas azijietiškų patiekalų mėgėjams, kurie vertina maistą, pripildytą skonių ir įvairių tekstūrų. Šis patiekalas yra puikus balansas tarp baltymų, daržovių ir skirtingų prieskonių. Pagrindinis patiekalo ingredientas – jautiena – yra puikus baltymų šaltinis, kuris svarbus raumenų atstatymui ir augimui. Jautiena taip pat yra gausi geležies, kuri būtina hemoglobino gamybai ir padeda pernešti deguonį organizme.
Galimos ingredientų alternatyvos
Patiekalą galite pritaikyti pagal savo skonį arba turimus ingredientus. Jautieną galima pakeisti vištiena ar kalakutiena, kad patiekalas būtų lengvesnis. Vegetarams jautieną galima keisti tofu arba tempeh, o sojos padažą – tamari padažu (be glitimo). Daržoves taip pat galima keisti: vietoj pekino kopūsto galite naudoti bok choy, o vietoj morkų – cukiniją arba paprikas. Ryžių actą galima pakeisti obuolių actu arba balzaminiu actu.
Patiekalo gaminimo patarimai
Ruošdami patiekalą, svarbu daržoves pjaustyti vienodo dydžio gabaliukais, kad jos tolygiai keptų. Norėdami išlaikyti mėsos sultingumą, jautieną rekomenduojama kepti labai karštoje keptuvėje trumpą laiką. Daržoves taip pat kepkite karštame aliejuje trumpai, kad jos išliktų traškios.
Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai
Patiekalas yra sveikas ir subalansuotas, tačiau jame esantis sojos padažas gali turėti daug druskos, todėl patariama jį naudoti saikingai arba rinktis mažiau druskos turinčią versiją. Jautiena yra puikus geležies ir baltymų šaltinis, tačiau raudonos mėsos vartojimą rekomenduojama riboti dėl galimo neigiamo poveikio širdies sveikatai, jei jos suvartojama per daug.
Kalorijos
- Viso patiekalo kalorijos: apie 840 kcal
- Kalorijos vienoje porcijoje: apie 210 kcal
Receptui reikės:
- Jautiena: 300 g file
- Morkos: 1 nedidelė
- Raudonoji paprika: 0,5 vnt.
- Svogūnas: 0,5 vnt.
- Poras: gabalėlis
- Pekino kopūstas: keli lapai
- Svogūnų laiškai: keli
- Pakepintos sezamo sėklos: pagal skonį
Marinatui:
- Sojos padažas: 1 šaukštas
- Ryžių actas: 1 šaukštelis
- Skystas medus: 1 šaukštas
- Maltas imbieras: 2/3 šaukštelio
Padažui:
- Sojos padažas: 3 šaukštai
- Ryžių actas: 1 šaukštas
- Cukrus: 2 šaukšteliai (arba truputis druskos, jei sojos padažas saldus)
- Vanduo: 3 šaukštai
- Kukurūzų krakmolas: 1 šaukštas (nubrauktas)
Paruošimas
- Jautieną supjaustykite plonomis lazdelėmis. Marinatui skirtus produktus sumaišykite ir užpilkite ant jautienos gabalėlių.
- Palikite marinuotis apie 30 minučių.
- Morką, pekino kopūsto kietąją dalį, porą ir papriką supjaustykite plonomis lazdelėmis, o svogūną – plunksnelėmis. Svogūnų laiškus padalinkite į kelias dalis.
- Įkaitinkite wok keptuvę arba kitą gilų indą ant didelės ugnies. Įpilkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite jautieną.
- Kepkite maišydami kelias minutes, kol ji taps auksinės spalvos.
- Į tą pačią keptuvę dėkite morkas ir kepkite dar kelias minutes.
- Tuomet pridėkite paprikas ir nuolat maišydami kepkite dar kelias minutes. Po to įdėkite svogūnus ir pekino kopūstą, toliau maišykite ir kepkite, kol daržovės taps minkštos, bet traškios. Galiausiai pridėkite svogūnų laiškus ir dar šiek tiek kepkite, kol apvys.
- Padažui visus ingredientus sumaišykite ir kaitinkite, kol sutirštės. Užpilkite ant jautienos su daržovėmis, gerai išmaišykite ir dar šiek tiek pakepinkite.
- Patiekite su ryžiais, pabarstydami sezamo sėklomis.
- Santrauka: “Jautiena su daržovėmis kiniškai” yra azijietiškos virtuvės įkvėptas patiekalas, tinkantis tiek sveikai vakarienei, tiek pietums. Tai lengvai pritaikomas receptas su daugybe alternatyvų ir variacijų, suteikiančių galimybę eksperimentuoti. Be to, šis patiekalas yra maistingas ir praturtintas įvairiais vitaminais bei mineralais, būtinų sveikai mitybai.
Aš viską gaminu labai panašiai, tik dar sumaišau su spagečiais. Tikrai super gaunasi. 🙂