- Paruošimas: 30 min
- Porcijos: 4
Ežiukai, dar vadinami abriedukais arba birbiziukais, yra vienas iš tų sentimentalių lietuviškų patiekalų, kurie primena vaikystės skonį ir šiltus prisiminimus. Šis tradicinis lietuvių virtuvės patiekalas yra ypatingas tuo, kad jo paviršius primena mažo ežiuko spygliukus. Tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek pietums, o ypač savaitgalio rytais, kai norisi kažko ypatingo ir jaukaus. Šis receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, o kiekviena šeima turi savo gaminimo paslaptis ir mėgstamus patiekimo būdus.
Galimos ingredientų alternatyvos
Nors tradiciškai ežiukai gaminami iš kvietinių miltų, galite eksperimentuoti su įvairiais miltų tipais. Tinka naudoti spelta miltus, universalius kvietinius miltus arba net kombinuoti skirtingų rūšių miltus. Vandenį galima pakeisti pienu ar pasukomis, kas suteiks švelnesnį skonį. Patiekimui vietoj grietinės galima naudoti jogurtą, rūgpienį ar net veganišką kokosų jogurtą.
Patiekalo gaminimo patarimai
Svarbu atkreipti dėmesį į vandens temperatūrą – jis turi būti tikrai karštas, bet ne verdantis, kad tešla gautųsi elastinga. Formuojant ežiukus, rekomenduojama rankas šiek tiek patepti aliejumi, kad tešla neliptų. Verdant svarbu neperpildyti puodo – ežiukai turi laisvai plaukioti vandenyje.
Kalorijos
- Bendras patiekalo kaloringumas: 1450 kcal.
- Vienos porcijos kaloringumas: 362.5 kcal.
Receptui reikės:
- Miltai: 3 stiklinės.
- Karštas vanduo: 1 stiklinė.
- Aliejus: 3 valgomieji šaukštai.
- Druska: žiupsnelis.
Paruošimas
- Paruošiame didelį dubenį ir įsijojame miltus kartu su druska, kad masė taptų puri ir vienoda.
- Atsargiai supilame karštą vandenį ir maišome mediniu šaukštu, kol masė atvėsta tiek, kad galėtume minkyti rankomis.
- Įpilame aliejų ir minkome tešlą, kol ji tampa vientisa ir elastinga – tai užtrunka apie 10 minučių.
- Užvirindami didelį puodą vandens, įberiame druskos pagal skonį.
- Kol vanduo užverda, iš tešlos formuojame nedidelius rutuliukus – maždaug riešuto dydžio.
- Pasiruošiame smulkią tarką su dantytu paviršiumi ir per ją braukiame tešlos rutuliukus, suformuodami charakteringus spygliukus.
- Suformavę ežiuką, iš karto dedame jį į verdantį vandenį.
- Verdame 5 minutes nuo momento, kai ežiukas iškyla į paviršių.
- Išgriebiame specialiu kiaurasamčiu ir patiekiame karštus.
Taip tikrai. Tikra vaikystė.:)