- Paruošimas: 30 min
- Gaminimas: 15 min
- Porcijos: 4
Ežero lydekos kepsnys su svogūnais – tai klasikinis ir ypatingai gardus patiekalas, kuris sujungia švelnų lydekos skonį su pikantiška svogūnų gaidele. Lydekos yra vienos iš sveikiausių gėlavandenių žuvų, turinčios mažai riebalų ir daug baltymų, todėl tai puikus pasirinkimas sveiką gyvenimo būdą mėgstantiems žmonėms. Šiame recepte žuvis kepama su svogūnų kepure ir patiekiama su gardžia bulvių koše su morkomis, todėl patiekalas yra ne tik maistingas, bet ir labai sotus. Viso patiekalo kaloringumas yra apie 800 kcal, o vienos porcijos – apie 200 kcal.
Valgant lydeką, organizmas gauna ne tik reikalingų baltymų, bet ir svarbių omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti širdies ir smegenų veiklą. Be to, šis patiekalas gali būti lengvai pritaikytas įvairiems skoniams, keičiant prieskonius ar pridedant papildomų daržovių.
Galimos ingredientų alternatyvos
Jei neturite laimo sulčių, galite naudoti citrinos sultis. Svogūnų kepurei vietoje balzaminio acto puikiai tiktų raudonasis vyno actas. Taip pat galima keisti fermentinį sūrį į kitą mėgstamą kietąjį sūrį, pavyzdžiui, “Džiugas” ar “Parmezanas”.
Patiekalo gaminimo patarimai
Norint, kad lydekos kepsnys būtų kuo minkštesnis ir sultingesnis, svarbu neperkepti žuvies. Kepti lydeką reikėtų ant vidutinės ugnies, kol ji taps gražiai auksinės spalvos. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į svogūnų karamelizaciją – jie turi tapti minkšti ir šiek tiek saldūs. Tai suteiks patiekalui ypatingo skonio.
Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai
Lydeka yra liesa žuvis, kuri yra puikus baltymų šaltinis. Be to, ji turi mažai kalorijų ir beveik neturi riebalų, kas yra naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai. Tačiau šis patiekalas gali būti mažiau tinkamas žmonėms, turintiems alergiją žuviai ar netoleruojantiems laktozės, jei naudojamas fermentinis sūris. Tokiais atvejais rekomenduojama naudoti alternatyvius ingredientus.
Kalorijos:
- Viso patiekalo kaloringumas: ~800 kcal
- Vienos porcijos kaloringumas: ~200 kcal
Receptui reikės:
- Ežero lydekos file: 2 gabaliukai
- Aliejus kepimui: 2 šaukštai
- Druska: pagal skonį
- Šviežiai maltų pipirų: pagal skonį
- Laimo sultys: šlakelis
Svogūnų kepurei:
- Svogūnai: 2 vnt.
- Aliejus kepimui: 1 šaukštas
- Balzaminis actas: šlakelis
- Druska: pagal skonį
- Grūdėtos garstyčios: 1 nubrauktas šaukštelis
Bulvių košei su morkomis:
- Vidutinio dydžio bulvės: 4 vnt.
- Nedidelės morkos: 2 vnt.
- Sviestas: 1 šaukštelis
- Laimo žievelė (tarkuota): 0,5 vnt.
- Fermentinis sūris (smulkiai tarkuotas): 1 kupinas šaukštas
- Petražolės (smulkintos): 1 šaukštas
Paruošimas
- Svogūnų paruošimas: Svogūnai supjaustomi pusžiedžiais ir pakepami keptuvėje su aliejumi, kol tampa minkšti ir šiek tiek karamelizuoti.
- Tada įpilama balzaminio acto ir leidžiama šiek tiek nugaruoti. Pabaigoje svogūnai pasūdomi, įdedamos garstyčios ir viskas gerai išmaišoma.
- Lydekos kepimas: Ežero lydekos file gabaliukai kepami įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus, kol jie tampa auksinės spalvos. Kepant pabarstoma druska ir šviežiai maltais pipirais.
- Po to užpilamos laimo sultys ir ant viršaus dedama svogūnų masė.
- Bulvių košės paruošimas: Bulvės ir morkos nulupamos, supjaustomos ir verdamos sūdytame vandenyje, kol suminkštėja. Vėliau jos sutrinamos, įdedamas sviestas ir viskas gerai išmaišoma.
- Po to įberiama tarkuota laimo žievelė, sūris ir petražolės. Dar kartą viskas gerai permaišoma.
- Patiekimas: Lydekos kepsnys patiekiamas su bulvių ir morkų koše. Geriausia košę pateikti atskiruose mažuose indeliuose, kad būtų estetiškiau. Prie patiekalo taip pat galite pridėti šviežių salotų.
- Santrauka: Ežero lydekos kepsnys su svogūnais yra sveikas ir maistingas pasirinkimas, tinkantis tiek šeimos vakarienei, tiek ypatingoms progoms. Dėl savo paprasto paruošimo ir skanaus skonio, šis patiekalas tampa puikiu pasirinkimu žuvies mėgėjams. Be to, jis yra lengvai pritaikomas, nes galima naudoti įvairius ingredientų pakaitalus ir eksperimentuoti su prieskoniais.
Visada ruošdavau žuvį su svogūnų padažu, kuris su pomidorų padažu. Reiks pamėginti ir tokį variantą. Ačiū. 🙂