- Paruošimas: 15 min
- Gaminimas: 15 min
- Porcijos: 2
Bulviniai blynai – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, mėgstamas dėl savo paprastumo ir gardaus skonio. Šiame recepte bulvės tarkuojamos per burokinę tarką, todėl blynai tampa ypatingai traškūs. Patiekiami su gaiviu grūdėtos varškės padažu, jie puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei.
Bulviniai blynai yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis, primenanti vaikystės skonius ir šeimos susibūrimus. Šis receptas – puikus pasirinkimas, kai norisi greitai paruošti gardų patiekalą be sudėtingų įrankių. Tarkuojant bulves per burokinę tarką, blynai įgauna ypatingą tekstūrą, o grūdėtos varškės padažas suteikia gaivumo ir švelnumo.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Bulvės: Galite naudoti tiek baltas, tiek raudonas bulves; svarbu, kad jos būtų krakmolingos.
- Kiaušinis: Vietoj vištos kiaušinio galima naudoti putpelių kiaušinius (3 putpelių kiaušiniai atitinka 1 vištos kiaušinį).
- Miltai: Galima rinktis kvietinius, speltos ar net avižinius miltus, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir tekstūros.
- Grūdėta varškė: Jei neturite grūdėtos varškės, galite naudoti paprastą varškę, sumaišytą su šlakeliu grietinės ar natūralaus jogurto, kad gautumėte panašią konsistenciją.
- Česnakas: Jei nemėgstate česnako, galite jo nedėti arba pakeisti smulkintu svogūnu.
- Krapai ir svogūnų laiškai: Šiuos žalumynus galima keisti petražolėmis, kalendra ar mėgstamais prieskoniais pagal skonį.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Bulvių tarkavimas: Tarkuodami bulves per burokinę tarką, gausite stambesnę tekstūrą, kuri suteiks blynams traškumo. Jei norite minkštesnių blynų, galite tarkuoti smulkesne tarka.
- Skysčio pašalinimas: Po tarkavimo bulvės išskiria daug skysčio. Rekomenduojama šiek tiek nuspausti tarkius, kad pašalintumėte perteklinį skystį, tačiau ne per daug, kad blynai nebūtų sausi.
- Kepimo temperatūra: Svarbu kepti blynus įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kad jie tolygiai iškeptų ir gražiai apskrustų. Per aukšta temperatūra gali sudeginti išorę, o vidus liks neiškepęs.
- Padažo paruošimas: Grūdėtą varškę sumaišykite su smulkintu česnaku ir žalumynais prieš pat patiekiant, kad išlaikytumėte šviežumą ir aromatą.
Kalorijos
Apytiksliai skaičiuojant, visas patiekalas turi apie 800 kalorijų, taigi viena porcija – apie 400 kalorijų.
Receptui reikės:
- Bulvės: 6 vienetai
- Kiaušinis: 1 vienetas
- Miltai: 2 valgomieji šaukštai
- Juodieji pipirai: žiupsnelis
- Druska: pagal skonį
- Aliejus (kepimui): pagal poreikį
Padažui:
- Grūdėta varškė: 300 gramų
- Česnakas: 1 skiltelė
- Krapai (smulkinti): 1 valgomasis šaukštas
- Svogūnų laiškai (smulkinti): 1 valgomasis šaukštas
- Druska: žiupsnelis
Paruošimas
- Bulvių paruošimas: Nulupkite bulves ir jas sutarkuokite per burokinę tarką.
- Jei pastebite daug skysčio, švelniai nuspauskite tarkius, kad pašalintumėte dalį drėgmės, tačiau ne per daug – tai padės blynams išlikti minkštiems viduje.
- Tešlos maišymas: Sutarkuotą bulvių masę perkelkite į dubenį.
- Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Kruopščiai išmaišykite, kad tešla taptų vientisa ir visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Kepimo paruošimas: Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus ant vidutinės ugnies.
- Į keptuvę dėkite po šaukštą bulvių masės, formuodami apvalius blynelius.
- Blynų kepimas: Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol jų paviršius įgaus gražią auksinę spalvą, o kraštai taps traškūs.
- Vieną pusę kepkite apie 2–3 minutes, priklausomai nuo blynų storio.
- Padažo paruošimas: Kol blynai kepa, grūdėtą varškę sumaišykite su smulkintu česnaku, krapais ir svogūnų laiškais. Pagardinkite druska pagal skonį ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
- Patiekimas: Iškeptus blynus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį aliejų.
- Patiekite juos karštus, kartu su šviežiai paruoštu grūdėtos varškės padažu. Skanaus!
Kaip patiko šis padažas. Labai Jums ačiū!